Avió a l'aeroport del Prat

L’acord dels pressupostos contempla “transformar” l’aeroport. Foto: ACN

El Baix Llobregat, i en concret la part del delta, han estat clau en la negociació dels pressupostos de la Generalitat per a enguany, que tiraran endavant gràcies a l’acord entre ERC i el PSC. En aquest sentit, el pacte contempla que durant aquest any s’acordarà amb el govern central una comissió tècnica que permeti abordar el nou model aeroportuari que necessita Catalunya per a “transformar” l’aeroport en un hub internacional. No s’especifica res més i caldrà veure com es tradueix aquesta “transformació” de la infraestructura i com es pot fer compatible la potenciació de l’aeròdrom, desitjada pel PSC, amb la preservació del medi ambient, una autèntica línia vermella per als comuns.

Per altra banda, l’acord entre ERC i el PSC contempla una inversió de 49 milions d’euros al Delta fins al 2026 per protegir els espais naturals i la biodiversitat. Una bona notícia per a la zona, amenaçada per la pressió humana i per la manca d’inversió. Sense anar més lluny, el Consorci dels Espais Naturals del Delta continua a l’espera que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) hi entri a formar part perquè, d’aquesta manera, pugui aportar 100.000 euros anuals per preservar l’espai natural. La seva adhesió formal a la institució ha de ser aprovada als plens dels municipis que hi formen part, i de moment ni Viladecans ni Gavà ho han fet. Aquests dos consistoris, governats pel PSC, reclamen precisament que sigui la Generalitat -de qui depenen consorcis com el del Delta- qui hi aporti més diners, i no el món local.

Parlen els veïns

Amb tot, aquest dimarts l’Ajuntament del Prat feia pública una enquesta que assenyala que només un de cada 10 pratencs està a favor de l’ampliació de l’aeroport. Unes dades que contrasten amb el posicionament dels barcelonins, que de manera majoritària donen suport a ampliar la infraestructura -en concret, el 52% dels enquestats-, davant del 34% que ho rebutja. En l’àmbit català, el març de l’any passat es va publicar que el 48% dels catalans estaven en contra de l’ampliació, davant d’un 31% de partidaris. Aquestes són dades que va publicar el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram