Depana-Port de Barcelona

El vicepresident de Depana, José García, a la roda de premsa celebrada al Parc Fluvial del riu Llobregat. Foto: Depana

L’entitat ecologista Depana i la plataforma Zeroport han informat que el Port de Barcelona ha començat les obres del projecte d’accessos viaris i ferroviaris al voltant d’un terreny contaminat amb cromites i altres residus tòxics.

En una roda de premsa celebrada aquest matí al Parc Fluvial del riu Llobregat, al terme municipal del Prat de Llobregat, les dues organitzacions han comunicat també que Depana va presentar un escrit a la Fiscalia Provincial de Barcelona, el passat 18 de març.

Un perill per a la salut

Segons ha explicat José Garcia, vicepresident de Depana, dels residus tòxics que hi ha al sòl i al subsol, abocats per l’antiga fàbrica PESA dedicada a la fabricació de sals de crom, el crom hexavalent és el més perillós per a la salut perquè és considerat com a cancerigen.

“Aquestes sals tòxiques poden volar amb l’aire o el trànsit de vehicles i persones, amb més facilitat en la situació actual de sequera, i són un risc per a la salut de les persones i el medi ambient”, segons García, que ha alertat que les cromites també poden arribar al riu Llobregat i a l’aqüífer del Delta.

La zona contaminada està habitada amb autoconstruccions i horts sense regular i està molt a prop de Mercabarna, d’un hotel i de zones habitades del Prat de Llobregat. 

“Delicte penal contra el medi ambient”

Segons Depana, l’Autoritat Portuària de Barcelona ja ha començat a fer les obres del projecte d’accessos viaris i ferroviaris sense haver realitzat cap investigació prèvia sobre la contaminació dels terrenys.

Amb la denúncia presentada, Depana sol·licita que s’investiguin els fets que, segons l’entitat ecologista, podrien ser constitutius d’un delicte penal contra el medi ambient.

Crítiques al pla de la terminal logística del Port: “És insostenible”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram