nimbus

El bus de TMB que funcionarà amb biometà. Foto: TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) posarà en circulació pròximament un autobús impulsat per combustible obtingut a partir de fangs de depuradora i d’aigües residuals. El biometà emprat sorgirà de la planta de producció inaugurada aquest dimarts a l’Ecofactoria del Baix Llobregat, ubicada a la depuradora del Prat.

Aquesta iniciativa és fruit del projecte del consorci europeu LIFE NIMBUS, que pretén impulsar un transport més sostenible a partir de l’economia circular. Es tracta d’un projecte participat per TMB, Aigües de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i liderat per Cetaqua, el centre tecnològic de l’aigua que acaba de començar a fer les primeres proves.

“Projecte estratègic”

“Es tracta d’un projecte estratègic per a TMB i esperem que tingui continuïtat per poder utilitzar biometà de forma massiva”, ha confirmat el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi. Per la seva banda, Rubén Ruiz, director general d’Agbar, considera que projectes d’economia circular com aquest “són necessaris per aconseguir una transformació ecològica de l’entorn” i que constitueixen un “exemple clar” de l’aposta de la companyia “per un model respectuós amb el medi ambient”.

“Aquest projecte és un bon exemple de transferència del coneixement generat als laboratoris per a la millora de la societat, una de les missions de la Universitat”, ha recordat el rector de la UAB, Javier Lafuente.

Prova pilot

L’aportació de TMB en aquest projecte és utilitzar el biometà mentre dura la prova i avaluar al final del procés els efectes que l’ús d’aquest gas ha tingut sobre el motor del bus.

L’objectiu de TMB és estar prop de les fonts de producció de biometà i poder utilitzar aquest combustible net per seguir treballant en la descarbonització de la flota. En el marc del projecte s’ha previst únicament la posada en funcionament d’un autobús impulsat per aquest combustible però, segons els resultats obtinguts, s’hi podrien afegir més vehicles.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram