Bellspace

La sonda, instants abans d’enlairar-se. Foto: Bellspace

La sonda escolar Bellspace, creada per un grup d’alumnes de l’Institut Bellvitge capitanejats per la docent Carolina Crespo, va enlairar-se amb èxit el 15 de juny des d’Agramunt, a Lleida. Segons explica Crespo, la sonda va assolir una altura màxima de 30.000 metres, des d’on va descendir ajudada per un petit paracaigudes que va esmortir l’aterratge, que finalment va tenir lloc, dues hores més tard, a Vilafranca del Penedès, 90 quilòmetres al sud-est del lloc d’enlairament.

Crespo fa una bona valoració d’aquella jornada, malgrat que alguns dispositius de la sonda no van acabar de rutllar. Ara bé, l’aïllament de l’aparell va funcionar a la perfecció, atès que la temperatura mínima a l’interior de la capsa no va baixar dels 19 graus positius. I és tot un èxit, ja que segons va mesurar l’enginy, a l’exterior va arribar a registrar temperatures de 52 graus negatius. Va ser quan la sonda rondava els 13.000 metres d’altitud, perquè d’aquesta distància en amunt la temperatura puja per l’acció del sol i uns altres processos físics.

Sigui com sigui, Crespo celebra que els alumnes, de primer de Batxillerat, van poder posar en pràctica i confirmar allò que surt als llibres de ciència, cosa que era l’objectiu d’un projecte com aquest. De fet, la docent assegura que l’any que ve el tornaran a desenvolupar, afegint-hi les millores correctores necessàries i aprenent dels errors. Amb tot, el dia de l’enlairament va ser tota una experiència per a l’equip. A banda del desplaçament a Lleida, el seguiment via GPS de la sonda fins al Penedès va ser efectiu, però dur al mateix temps, tal com reconeix Crespo, tenint en compte la calor que feia aquell dia.

Finalment, la sonda va ser recuperada amb èxit i els alumnes no van haver de sentir aquella mítica frase de “Bellvitge, tenim un problema”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram