DJ Amable va fer-se famós punxant al local ‘A Saco’. Foto: Facebook

El documental ‘Voy A saco, Guitarras y Clubs’ vol recollir les gairebé quatre dècades que porta DJ Amable punxant música. Una carrera que va arrencar a la ciutat, en locals com Depósito Legal o Compliche, però que va tenir un abans i un després amb ‘A Saco’, la sala que ell i un soci van obrir al barri i dona nom al documental. Ell mateix explica a Línia L’H que aquest local “va ser bastant especial, perquè va ser el primer que vaig portar jo”. Allà va arrencar la llegenda.

En aquella sala es punxava música que no se sentia a cap altre lloc. DJ Amable diu que si no l’hagués punxat ell, “ho hauria fet altra gent”, que ja hi havia discjòqueis que en posaven durant una estona en altres locals. Però el que sonava a l’‘A Saco’ era diferent, una alternativa a la música comercial del moment. Ell seguia el moviment britpop, l’electrònica, i punxava grups com Oasis, Blur o Nirvana. Una música que ara “et pot omplir cartells de festivals sencers”. Això va fer que gent de tot Europa vingués al barri a escoltar-lo. Aquí també va ser on va crear escola la seva tècnica a l’hora de mesclar temes de guitarres.

Una tècnica totalment autodidacta, apresa durant hores d’assaig a locals d’amics de la ciutat, com el Depósito Legal, i fixant-se amb els dj que punxaven en aquests llocs. La seva capacitat d’omplir la pista i fer ballar a tothom no va passar per alt a les sales de Barcelona, i tres anys després d’obrir ‘A Saco’ el van venir a buscar de Zeleste, l’actual Razzmatazz. Preguntat per si troba a faltar aquella època, amb el seu local propi al barri, Amable afirma que “cada etapa es tanca i se n’obre una altra” i afegeix que “hi ha nostàlgia de tenir 20 anys de nou”. A més, recorda que cada any segueixen fent les festes ‘A Saco’, que tenen molt d’èxit.

EVOLUCIÓ CONTÍNUA
L’ofici de dj ha canviat molt de com era quan Amable va començar. Recorda com anava als quioscos de la Rambla de Barcelona a buscar les revistes internacionals de música per conèixer les últimes novetats. També anava a les botigues de discos i, cada tres mesos, viatjava a Londres per comprar els vinils per punxar. Això li donava “certa exclusivitat”, una cosa que actualment “s’ha perdut” i pel que sí que sent “certa nostàlgia”. Avui en dia és molt fàcil accedir a la música i fer una llista de reproducció a Spotify, però com reconeix Amable, una altra cosa és “punxar-la i ballar-la”.

El 2022 farà quatre dècades que el DJ Amable punxa. Un cas excepcional a tot l’Estat. Però això no ha evitat que faci un any que gairebé no pot treballar. Admet que s’han hagut de “sacrificar pels altres”. Ell ha pogut sobreviure gràcies als estalvis.

Ara, el dubte és si la gent voldrà tornar a les discoteques a recuperar “tot el que hem perdut” o s’haurà d’adaptar de nou. “Ho veurem quan tornem a obrir”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram