Operaris carpa Circ

Els operaris aixecant la carpa del Cirque du Soleil. Foto: Àlex Recolons/ACN

El Cirque du Soleil ja s’ha instal·lat a Barcelona per presentar el seu espectacle Luzia, inspirat en la cultura mexicana. Això és el que es pot veure al web del prestigiós circ quebequès si hi entrem per comprar una entrada. No és fins que escollim l’opció ‘Barcelona’ que surt el nom de la nostra ciutat. I ho fa amb una vaga i, notis la ironia, perspicaç indicació: Bajo la Gran Carpa, L’Hospitalet de Llobregat.

Aquesta gran carpa a la qual fa referència el web va ser instal·lada de nou a Bellvitge, al solar al costat del camp de la Unificación Bellvitge, el dia 23 de febrer. I és que les funcions de Luzia arrenquen el 17 de març. D’aquesta manera l’Hospitalet, o tal com indiquen ells, Barcelona, serà la primera ciutat europea que aculli un espectacle del Cirque du Soleil després de dos anys de pandèmia. Malgrat que l’Hospitalet queda relegat a un segon terme, l’alcaldessa, Núria Marín, considera que és “una notícia extraordinària” amb la qual es demostra que la seva aposta pel Districte Cultural té potencial en l’àmbit internacional. Ara bé, quin és l’impacte real del Cirque du Soleil per a la ciutat?

Un inici polèmic

El circ va aterrar a Bellvitge el 2018 per presentar l’espectacle Totem. Ho va fer d’acord amb la “carta d’intencions” que havien signat dos anys abans l’Ajuntament i l’empresa que representa el Cirque du Soleil, Touring Show Gaia Luxemburg. I ja aleshores la polèmica va estar servida. Els comuns i Ciutadans van titllar la jugada de nou “cop de titular” de Marín per a un projecte que, segons sostenien, no beneficiava la ciutat.

Els taronges, a més, denuncien que el consistori s’ha gastat 1 milió d’euros en condicionar un solar que, tal com assenyala l’Associació de Veïns Independent de Bellvitge, està bona part de l’any tancat. “Han hipotecat un espai que no poden aprofitar els veïns”, diu Montse Abolafia, membre de l’entitat.

Aquesta associació ha estat especialment activa a l’hora de denunciar que la presència del circ canadenc a la ciutat no té l’impacte que propugna l’Ajuntament. En aquest sentit, l’entitat veïnal recorda que el preu de les entrades “és molt elevat” i que es tracta d’un espectacle de “gran magnitud” allunyat de l’esperit del circ popular i accessible per als veïns del barri. A més, indiquen que els assistents a Totem el 2018 no van fer gaire despesa als bars i restaurants de la zona, ja que van consumir a l’interior del recinte. Un extrem que corrobora el Gremi d’Hostaleria.

Així i tot, des del consistori consideren que aquest acord és positiu per a la projecció de la ciutat. El tinent d’alcaldia Francesc J. Belver així ho va explicar en una reunió del Consell de Districte del març del 2018, durant la qual va dir que la instal·lació de la carpa genera uns 130 llocs de feina i que el solar es faria servir per a activitats esportives. El cert és que el dia d’avui s’obre en comptades ocasions, com ara per fer tallers de circulació per als infants, en un circuit pintat a terra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram