La legislatura arriba a l’equador i la ciutat afronta dos anys durant els quals es resoldran projectes importants. Foto: Línia

Ara fa aproximadament dos anys que es conformava a la ciutat l’arc plenari més fragmentat de la seva història. Amb vuit forces polítiques –que van quedar en set després de l’entrada al govern municipal dels dos exregidors de la marca Guanyem–, l’oposició a l’omnipotent PSC riberenc veia amb esperança com s’obrien quatre anys on els acords i el diàleg podrien posar fi a l’històric rodillo socialista.

De fet, l’oposició en bloc va trigar pocs mesos a presentar una moció conjunta, i ho va fer sobre una qüestió molt simbòlica: reclamar la reformulació dels mitjans de comunicació municipals després del tancament de la ràdio i la televisió locals decretat pel consistori l’any 2011. Tot i que va tirar endavant, el tema segueix en stand by a l’espera que el govern municipal mogui fitxa.

Malgrat aquest primer intent, i gràcies en gran part a l’acord amb els dos exregidors de Guanyem per entrar al govern i consolidar així la majoria –que no absoluta– socialista al Ple, el govern de Núria Marín no ha patit en excés durant aquests dos primers anys, caracteritzats per la polèmica del Pla de la Gran Via o el soterrament de les vies –dos serials que sembla que s’estan desencallant– i per una certa crispació del debat polític, sobretot a les sessions del Ple. Línia l’H posa el termòmetre a la ciutat i repassa aquests dos anys amb els representants polítics.

PSC: “L’H TÉ UN PROJECTE CLAR”
En declaracions a aquesta publicació, l’alcaldessa Núria Marín valora de forma “positiva” la tasca del seu govern fins a l’equador del mandat. Un balanç, diu, que té “molt a veure amb el fet que la ciutat té un projecte potent i clar de desenvolupament”. Marín explica que noves empreses s’han instal·lat a la ciutat, que hi ha baixat l’atur i que l’Hospitalet s’ha consolidat com a “ciutat emergent de l’àrea metropolitana”. En aquesta línia, reivindica projectes com el Districte Cultural, l’arribada del Cirque du Soleil o el Pla de la Gran Via, entre altres.

A més, l’alcaldessa destaca “l’aposta per la igualtat d’oportunitats i la cohesió social” que ha fet el seu govern i l’intent de “mantenir el diàleg obert i la mà estesa a la resta de partits”.

Cs: GOVERN “A COP DE TITULAR”
El principal partit de l’oposició, Ciutadans, respon al govern municipal que “pot comptar amb ell” per tractar temes que interessin els veïns, assegura el seu portaveu, Miguel García.

Tanmateix, el líder taronja considera que el govern municipal “només es preocupa per mantenir la cadira” i que practica una política de “postureo” que funciona a base de “cops de titular”.

García lamenta que els grans projectes de ciutat –com ara el Pla de la Gran Via– s’emporten tota la inversió, mentre que els barris “estan abandonats i s’estan degradant”. “Cal invertir-hi”, sosté. Pel que fa als grans projectes, com és també l’arribada del Cirque du Soleil, avança que la seva formació s’està plantejant portar-la als tribunals, ja que considera que “s’està jugant amb els diners de tots els hospitalencs”, indicant que les obres d’adequació del solar de Bellvitge on s’hi instal·larà la companyia canadenca costaran 1,2 milions.

CANVIEM: SUSPENS A MARÍN
ICV-EUiA i Pirates, que formen Canviem, suspenen “amb nota baixa” l’acció de govern de Marín, en paraules de la portaveu de la formació, Ana González, que lamenta la “poca voluntat de consens” dels socialistes. “Encara no han assumit que han perdut la majoria”, etziba González.

La portaveu considera que “la ciutat està estancada”, que hi ha “falta d’idees” i que, en la línia del que diu Cs, el PSC “governa a cop de titular”. Per tot plegat, González proposa “repensar la ciutat”, implementar una “moratòria urbanística” per evitar que es construeixi en les “poques zones lliures” que queden a una ciutat “densament poblada” i tenir més cura dels barris del nord.

ERC: ‘NO’ A UN MODEL “ESGOTAT”
Per la seva banda, ERC apunta a la pèrdua de suports “cada cop més pronunciada” del PSC a L’H, segons el portaveu republicà, Antoni Garcia, que sosté que els socialistes “intenten perpetuar un model de ciutat esgotat”.

Garcia recorda que “s’ha acabat el temps de les majories absolutes” i coincideix amb la resta de partits que el PSC ha de buscar “consens” al Ple. Un Ple, recorda Garcia, que és “el màxim òrgan de govern de la ciutat” i no “el moment de glòria” dels partits, tal com va assegurar Marín el mes passat en una trobada amb aquesta publicació.

Garcia, però, insta a “dotar de contingut” les sessions i defuig dels debats encesos assegurant que duen a terme una “oposició constructiva i responsable”, presentant propostes “per millorar la qualitat de vida dels veïns”. En aquest sentit, veu prioritari assolir un model econòmic “diversificat” i impulsar “l’ocupació de qualitat”.

CUP: “EXPERTS EN INCOMPLIR”
El portaveu de la CUP, Khristian Giménez, coincideix a dir que els socialistes “segueixen amb el mateix model urbanístic malgrat la crisi”. També posa èmfasi en el fet que el govern de Marín funciona “a cop de titular” sobre qüestions que després no porta a terme. “Són experts en incompliments”, lamenta.

Giménez, tanmateix, reconeix que al govern “no li cal diàleg” perquè, per culpa de la llei, gestiona la ciutat mitjançant la Junta de Govern, atorgant un paper de “pura façana” al Ple, malgrat celebrar que és un lloc “que comunicativament no controlen els socialistes”, en el qual han sorgit “veus discordants”.

 

Què en pensen els veïns i entitats?

Qui també ha volgut valorar l’actuació municipal durant els dos primers anys de la legislatura han estat els veïns. Des de la Federació d’Associacions de Veïns afirmen que han suposat “més del mateix”, en paraules del seu president, Manuel Piñar.

La federació considera que la ciutat pateix encara els efectes de la crisi econòmica i una manca d’equipaments en alguns barris, sobretot pel que fa a escoles bressol i residències. Malgrat que no són temes de competència municipal, Piñar creu que l’Ajuntament “s’hauria de mullar més”. Una altra de les qüestions que preocupa els veïns és l’etern tema de la neteja. “Sembla una batalla perduda”, es lamenta Piñar, que lamenta que “la inversió que s’ha fet en la contracta del servei no es nota a la ciutat”.

Per tot plegat, la federació de veïns posa una nota al govern “una mica per sota del 5”. A més, Piñar fa un apunt sobre la fragmentació política, apuntant que “ara el govern del PSC, en no estar en majoria, ha de buscar acords”, i criticant la “crispació inútil” als plens, la qual “no porta enlloc” i ofereix una “imatge pobra”.

Qui encara s’ha mostrat més crític ha estat el Centre d’Estudis, una entitat “molt preocupada pel futur de l’Hospitalet”. En aquest sentit, indica que “el conjunt de la ciutat està patint molt la crisi”, en especial els “barris del nord”, i alerta del “perill latent de trencament de la convivència”. També es mostren “inquiets” amb l’impacte del PDU de la Gran Via però satisfets amb la feina que es fa en l’àmbit de les escoles.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram