LH-ciència

Una de les activitats de divulgació científica celebrades l’any passat al metro. Foto: Pessics de Ciència

Fa mesos que l’Hospitalet està portant a terme un projecte per promoure la divulgació científica entre els seus ciutadans. De fet, durant l’any passat es van organitzar diferents activitats interactives, obertes a tots els públics, amb la voluntat d’explicar ciència i fer-la comprensible. Ara, l’Ajuntament ha formalitzat aquestes trobades sota el paraigua d’LHCiència, una marca que aglutina diferents propostes de comunicació científica a la ciutat.

El projecte està liderat per l’Àrea de Serveis a les Persones i busca dinamitzar també l’ecosistema d’innovació científica. En aquest sentit, l’objectiu és clar: apropar als ciutadans els grans centres de recerca que hi ha a la ciutat i “incentivar el diàleg entre la comunitat científica i la societat” i, alhora, “fomentar l’esperit crític i la capacitat per informar-se adequadament”, assenyalen fonts municipals.

Creix l’interès per la ciència

I és que l’interès per temes científics ha crescut els últims anys, sobretot a causa de la pandèmia de la covid. Arran de la irrupció del coronavirus, els ciutadans van llençar-se a les xarxes per buscar informació relacionada, no sempre de bona qualitat. Fins al punt que l’abril del 2020, en ple confinament pel virus, diferents col·legis professionals, centres de recerca i entitats van signar un manifest dirigit a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) instant-la a incrementar la presència de continguts científics en els mitjans de comunicació.

Recollint aquest neguit ciutadà, l’Hospitalet aposta per portar a terme activitats diverses de divulgació científica arreu de la ciutat. De fet, l’any passat, com hem dit, es van celebrar actes al Mercat del Centre, a parades del bus i a la Línia 9 del metro. Enguany, a més, està previst que se’n facin de nous, com ara un projecte de ‘Pediatria ambiental’, en el marc del Pla Integral de les Planes-Blocs Florida i en col·laboració amb Sant Joan de Déu, per fomentar l’activitat física al medi natural com a prescripció en els equips de pediatria de l’atenció primària.

Projectes a la ciutat

En aquesta línia, l’Ajuntament també anuncia la posada en funcionament del projecte +Actiu, que està impulsat per l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Idibell, la Universitat Rovira i Virgili i l’empresa Healthy amb la voluntat d’aconseguir crear entorns urbans més saludables i actius. Per fer-lo realitat, es treballarà amb sis CAPS de la ciutat al voltant de l’avinguda de Catalunya, al barri de la Florida, que és on es posaran en pràctica les propostes que sorgeixin.

Per altra banda, també es continuaran impulsant projectes a Torre Barrina, el Pessics de Ciència i altres activitats a les biblioteques, entre altres. Sobre això, el consistori recorda que la presència del clúster de salut a la ciutat, amb organismes i empreses punteres del sector, ajuda a aquest clima de divulgació científica que ha de “contribuir al progrés i al benestar de la societat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram