L’edifici de Martí i Julià 199 ha provocat diverses queixes. Foto: Crístian López

“A dalt de tot de la finca hi ha una terrassa, a escassos metres on dorm la meva filla de quatre anys, on els grups de turistes que s’hi instal·len la utiltizen fins a altres hores de la matinada posant música, cridant i consumint marihuana, una pudor que entra a l’habitació de la nena”. Aquest testimoni sobre les molèsties que genera un edifici de pisos turístics podria adequar-se perfectament a molts barris de Barcelona, però no és el cas. Es tracta de les declaracions d’una veïna de la ciutat, Sonia Planas, que pateix una problemàtica que està començant a expandir-se per l’àrea metropolitana, arran de la pressió que el govern d’Ada Colau està sotmetent a aquest tipus d’habitatges.

És per aquesta raó que els promotors han ampliat el seu radi d’acció i han posat la vista a ciutats com Sant Adrià, Santa Coloma, Badalona o l’Hospitalet. A les tres primeres ja s’han posat en marxa mesures per frenar-los. A l’Hospitalet, en canvi, el Ple de desembre va tombar una moció d’ERC que demana una regulació dels habitatges d’ús turístic de la ciutat i una moratòria fins que no entri en vigor la normativa. “La moratòria de Barcelona comença a tenir efecte a les ciutats dels voltants”, va afirmar a la sessió el portaveu republicà, Antoni Garcia. La proposta no va prosperar pels vots en contra de Ciutadans, els regidors no adscrits i el PSC. “Per impulsar una moratòria cal una justificació molt clara, i ara per ara no la té”, va sentenciar el tinent d’alcalde d’Espai Públic, Pepe Castro. Una opinió que va recolzar el regidor no adscrit Rafa Jiménez amb dades. “La ciutat té 167 llicències de pis turístic, el que representa el 0,16% del parc d’habitatges”, va assenyalar.

Qui es va posicionar clarament a favor de la moció va ser el regidor de la CUP, Khristian Giménez, que va reclamar “mesures més estrictes per poder posar en marxa un pis turístic”. També ho va fer la portaveu de Canviem i veïna de la Torrassa, Ana González, que va descriure el carrer Progrés com un “constant tràfec de maletes” de turistes.

Castro, de totes maneres, va dir que cal reflexionar i buscar fórmules per a una “instal·lació ordenada” de pisos turístics.

Però més enllà del debat que s’ha obert a nivell polític, l’experiència de veïns que pateixen els efectes negatius del turisme és real. Aquest és el cas de Planas, que suporta molèsties des d’abans de l’estiu, quan l’immoble del carrer Doctor Martí i Julià, 199, va passar a acollir tres pisos turístics. La terrassa d’un d’aquests habitatges és a pocs metres de casa seva. “Vam estar tot l’estiu patint cada nit festes i soroll”, narra a Línia l’H.

“MANCA D’IMPLICACIÓ”
Per tal de poder iniciar algun procés sancionador contra el propietari dels pisos cal una denúncia de la Guàrdia Urbana, a la qual Planas ha trucat en més d’una ocasió per les molèsties. “La policia avisa que aturin el soroll però no denuncia, aleshores no hi ha sanció. És un peix que es mossega la cua”, lamenta Planas, que només té constància que el cos municipal hagi procedit a interposar una denúncia al propietari. “Hi ha molt bona voluntat a la Guàrdia Urbana per solucionar-ho, però des del consistori hi ha una manca d’implicació amb el problema”, assegura.

El regidor de Collblanc-Torrassa, Cristian Alcázar, no ho veu igual. “Hem donat sempre resposta a aquesta veïna”, afirma. A més, recorda que hi ha dues denúncies en marxa i que han avisat al propietari sobre els problemes que generen els pisos. Amb tot, el debat ja està obert.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram