Quan només falta una setmana per a la reedició de les eleccions espanyoles, la ciutat ja ha mogut fitxa pel que fa a les seves reclamacions al govern que surti dels comicis del dia 26. Moltes d’elles estan recollides en un manifest de l’Espai de Ciutadania –plataforma que agrupa diverses entitats de tots els àmbits–, presentat el dia 9 a la Tecla Sala i que té un marcat accent social. Per altra banda també destaca la reivindicació del túnel ferroviari i la millora de Rodalies, una demanda comuna dels partits riberencs que ha capitalitzat el PSC local, amb l’alcaldessa Marín al capdavant.

UNA RENDA MÍNIMA
El manifest de l’Espai de Ciutadania, Què volem els ciutadans? –que és proclama neutral–, destaca la “transcendència” dels comicis i la necessitat de fer un “canvi radical” de les polítiques que s’han fet els últims anys. En aquest sentit, exigeix combatre les desigualtats i promoure transparència en la gestió.

Una de les propostes més destacades del manifest és la d’establir una renda mínima per a les persones en risc d’exclusió. Una mesura que va defensar la regidora de Canviem Ana González en un acte de campanya d’En Comú Podem fa uns dies. Els comuns estan fent una campanya de perfil baix a L’H, a diferència de la del desembre passat, quan el líder morat Pablo Iglesias va visitar la ciutat en diverses ocasions. De moment, l’acte més destacat ha estat un míting del cap de llista d’En Comú, Xavier Domènech, a la rambla Marina el 6 de juny.

Seguint amb el manifest, cal destacar la petició de derogar la LOMCE, la famosa Llei Wert, i l’aprovació d’una de nova “consensuada amb la comunitat educativa”, una posició compartida per PSC i En Comú. La regidora socialista Mercè Perea va prometre dimarts que el seu partit derogarà la polèmica llei si arriba a la Moncloa, un compromís que també va fer seu En Comú en un acte a Sant Josep el mateix dia.

L’ETERNA PUGNA PER LES VIES
L’altra gran demanda de ciutat, la del soterrament de les vies i la millora de Rodalies, s’ha fet un forat important a la campanya. El passat dia 8 Marín va fer una crida als candidats perquè “es comprometin” amb el Pla de Rodalies i a renovar la xarxa, per deixar de tenir-ne una “del segle XIX”. “No és una reivindicació partidista”, va afegir, una afirmació que va fer bona el conseller de Territori, Josep Rull, dies després a la plaça del Repartidor, que de la mà del regidor convergent Jordi Monrós va prometre presentar propostes a Madrid per resoldre el “problema ferroviari” de la ciutat. Paral·lelament, En Comú també s’ha compromès a portar el soterrament al Congrés.

I ja al final del document, en clara referència al procés independentista, l’Espai de Ciutadania insta a resoldre els “temes territorials” per la via del diàleg i advoca per una reforma de la Constitució per adequar-la “a les noves realitats”. Un posicionament que segurament defensarà el candidat socialista Pedro Sánchez aquest migdia a la Farga, juntament amb la cap de llista per Barcelona, Meritxell Batet.

Sobre aquesta qüestió, el número 2 d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va demanar el vot a la seva formació per reforçar l’independentisme a la cambra espanyola. Per contra, des de l’espectre unionista, el ministre d’Interior en funcions i candidat per Barcelona, Jorge Fernández, va defensar dijous a Bellvitge “la unió de tots”, un missatge similar al que defensarà C’s avui al matí a Bellvitge en boca de la diputada Inés Arrimadas i el candidat català, Juan Carlos Girauta.

Sigui com sigui, la campanya està tenint un tarannà més social que no pas sobiranista en una ciutat clau per als partits, que seguiran fent campanya en el graner dels 174.000 veïns cridats a les urnes. Ja queda menys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram