senyals LH

Un dels nous senyals instal·lats. Foto: X (@rubio_escolano)

L’Ajuntament ha substituït vuit senyals de trànsit del barri de Santa Eulàlia que només estaven en català per unes de bilingües que inclouen el castellà. Ho ha fet després de la denúncia de la plataforma Convivència Cívica Catalana (CCC), presentada pel seu president, Ángel Escolano, veí de la ciutat.

Escolano va portar el cas davant del jutjat del contenciós administratiu, però no ha estat necessari esperar a la sentència. Fonts municipals han assumit que, amb la llei a la mà, Escolano té raó i s’han fet els canvis que reclamava per evitar presentar batalla judicial. “Fa goig anar pel matí a treballar i veure que tots els senyals de trànsit que et creues compleixen la legalitat i estan en català i castellà”, expressa l’advocat.

Així i tot, des del consistori hospitalenc demanen que la Generalitat es pronunciï i els doni suport. De moment, fonts de l’Ajuntament diuen que no els ha arribat cap més requeriment d’Escolano per canviar la senyalística de la ciutat.

Primeres crítiques

Qui ha sortit al pas de la decisió de l’Ajuntament ha estat ERC-EUiA, que ja ha anunciat que demanarà explicacions al govern de Núria Marín. El seu portaveu, Jaume Graells, ha lamentat que el consistori hagi decidit canviar els senyals sense que ni tan sols hi hagi una sentència ferma. “És una renúncia més en la defensa i promoció del català per part de l’Ajuntament”, ha criticat Graells.

Per altra banda, els republicans demanen al consistori quant ha costat substituir els senyals de trànsit. “Ens sobta la diligència per acatar alegrement els canvis als senyals, quan fa mesos que denunciem l’arraconament sistemàtic i la discriminació del català per part de l’Ajuntament, sense que els hagi preocupat massa fins ara”, ha lamentat el líder republicà.

Amb tot, Graells ha criticat que l’Ajuntament s’hagi plegat als interessos d’un particular que, segons ell, representa una entitat “absolutament irrellevant”, la qual, ha assegurat, té com a únic objectiu “generar odi i conflictes de convivència”.

Un tema recurrent

La resta de senyals de la ciutat continuen en català, però Escolano avisa que canviar-los tots perquè també estiguin en castellà, com marca la llei de trànsit. Aquesta demanda, tanmateix, no és pas nova a l’Hospitalet. De fet, el 2017 Ciutadans va presentar una moció al Ple, que va comptar amb el suport del PP i -tot i que parcialment- del PSC, per reclamar introduir el castellà als senyals. Aquella proposta va ser aprovada pel plenari després d’un debat agre entre els representants de Cs i alguns regidors socialistes i d’ERC.

Després d’aquella sessió es va pactar que els senyals fossin retolats també en castellà a mesura que s’anessin canviant per manteniment. I és que una ciutat com l’Hospitalet, de prop de 300.000 habitants, hauria de gratar-se la butxaca si es veiés obligada a substituir tots els seus senyals de trànsit alhora.

Amb tot, la substitució actual dels senyals afecta les vuit que hi ha entre la casa d’Escolano fins a la Ciutat de la Justícia. “Petites batalles que si fem tots ens faran guanyar la guerra”, considera Escolano. Per a ell, l’ofensiva contra els senyals de trànsit en català a l’Hospitalet és en “defensa” dels seus drets lingüístics que, segons l’entitat, han estat “trepitjats pel règim totalitari dels separatistes a Catalunya”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram