Acadèmia Cultura protesta

Els docents i les famílies diuen “no rendir-se” i anuncien protestes. Foto: AC

Finalment, el departament d’Educació no ha afluixat la corda amb l’Acadèmia Cultura. Després de quatre dies d’intenses reunions, el departament ha confirmat avui la seva intenció d’enviar els alumnes de Primària del centre educatiu als barracons del carrer Mas i els de Secundària a l’Institut Eduard Fontserè de la Florida. Això, per tant, comporta el tancament de l’Acadèmia Cultura.

Les opcions plantejades per la comunitat educativa no ha convençut la Generalitat, que ha al·legat que no pot integrar el centre a la xarxa pública per un problema burocràtic a l’hora d’aplicar el Decret llei que contempla aquestes operacions, segons indiquen des de CCOO, present a les reunions entre Educació, Ajuntament i direcció de l’escola. Sense anar més lluny, i davant d’aquesta situació, la direcció del centre ha expressat la voluntat de tancar en acabar el curs actual.

Tant el sindicat com la comunitat educativa del centre critiquen que el departament que lidera el conseller Josep González-Cambray no ha complert el seu compromís del maig del 2021. En aquesta línia, CCOO avisa que aquesta decisió “la pagarà la classe treballadora” i, en concret, l’alumnat de l’Hospitalet, que “veurà agreujades les seves condicions d’escolarització”, i els docents, que aniran a l’atur.

L’opció d’un nou edifici

En un últim intent, Educació hauria proposat mantenir l’activitat del centre un temps fins que es construís un edifici nou, tot i que sense conservar la feina dels 25 professors de l’escola. “Els farien servir com un mocador”, denuncia Manel Pulido, secretari general d’Educació a CCOO. Aquesta solució, a més, podria provocar que els professors marxessin del centre, sabedors que en poc temps perdran la feina, fet que afectaria el projecte educatiu de l’escola.

En un missatge enviat per Pulido a les famílies del centre educatiu, CCOO assenyala a Educació com “l’únic responsable de la situació”. “Per part de CCOO i de les treballadores, tenim clar que no ens rendim”, afegeix Pulido. De fet, les famílies estan preparant accions de protesta.

L’estat de l’edifici

El principal argument de la Generalitat per rebutjar el traspàs de l’escola a la xarxa pública és l’estat de l’edifici i la necessitat que té d’una reforma. I és que segons un informe tècnic del Govern, l’immoble, propietat de l’Arquebisbat, no reuneix les condicions per fer-hi classe, atès que presenta problemes d’accessibilitat, sortides d’emergència que no funcionen i teulades de fibrociment amb goteres, entre altres.

El departament va informar que en el darrer any s’han estudiat “totes les opcions” per intentar la integració, però “no es compleixen els requisits” perquè això sigui així donat l’estat actual de les instal·lacions. Amb tot, segons l’Ajuntament, la reforma de l’edifici costaria uns tres milions d’euros.

De fet, la Generalitat va fer una petició a l’Ajuntament d’un solar d’almenys 5.000 metres quadrats per construir-hi una nova escola que ja formaria part del sistema públic. Tanmateix, des del consistori recorden que això, en un barri tan densament poblat i edificat com la Torrassa, és tot un repte. La mateixa alcaldessa, Núria Marín, va recordar al Govern, en una concentració recent en suport a la comunitat educativa de l’Acadèmia Cultura davant del mateix centre, que la Generalitat ja disposa d’un solar cedit per l’Ajuntament amb aquest propòsit al carrer Mas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram