Florida 100

A l’acte es van homenatjar veïns històrics del barri. Foto: Ajuntament

La Florida i les Planes compleixen enguany un segle d’història. I és que un octubre del 1922, l’Ajuntament va donar llum verda a un projecte d’urbanització de cinc carrers -Florida, Subur, Renclusa, Sant Ramon i Ceravalls-, el que diversos autors han situat com l’inici del barri. Per celebrar-ho, l’Ajuntament va organitzar dissabte una celebració a diversos punts dels dos barris, que va coincidir amb el Fòrum del Pla Integral les Planes-Blocs Florida. Durant tota la jornada, la Florida i les Planes es van omplir d’activitats per a tots els públics, amb la participació del teixit associatiu.

El punt culminant, tanmateix, va arribar a la nit, amb la celebració del centenari i la lectura d’un manifest per la convivència i el bon nom del barri, que van llegir el Moad, l’Alexandra i la Denisa, que treballen al punt TIC del barri, on donen suport als veïns a l’hora de fer gestions telemàtiques. “Exigim solucions a les administracions en temes de convivència, seguretat i urbanisme”, van expressar els joves, que van fer valdre la identitat i el nom del barri davant algunes informacions que recentment han aparegut en alguns mitjans de comunicació. “No volem que embrutin el nostre nom amb programes sensacionalistes que estigmatitzen la Florida”, van proclamar.  Es tracta d’un manifest que ha estat impulsat per la Cooperativa Aema, l’Esplai de la Florida-Les Planes, la Comissió de Festes i l’Associació de Veïns Districte IV.

Homenatge als històrics

Per altra banda, aquest acte central va servir per homenatjar cinc noms importants de la Florida i les Planes: el pare Murillo, Clara Parramon, Nemesio Martínez, Salvador Martín i Dolores Ruiz. Per la seva banda, mossèn Murillo, antic rector de la parròquia que va rebre una encesa ovació dels assistents, va fer un al·legat contra la marginalitat i va recordar que la transformació del barri les últimes dècades ha estat “positiva”. Al seu torn, Parramon, exmembre del Centre Social i exdirectora de l’Aula de Cultura de la Florida, va tenir un record per a les manifestacions als Blocs Florida durant els anys 70 per millorar l’estat dels edificis, les quals van donar peu al naixement de l’Associació de Veïns. De fet, es va fer un record a fundadors de l’entitat veïnal com Martín i la seva dona, Ana Díaz, que van significar-se en les lluites veïnals dels 70, 80 i 90. Per últim, Martínez va ser homenatjat per la seva aportació al barri des de diferents àmbits, especialment pel que fa a la vida associativa i com a president de la Comissió de Festes entre el 1996 i el 2006. Per acabar, l’acte també va rendir homenatge a Ruiz, exregidora i expresidenta de la Creu Roja molt vinculada al barri.

A banda, l’acte va comptar amb la presència d’una elevada representació municipal, encapçalada per la regidora del Districte, Lola Ramos, que va excusar l’absència de l’alcaldessa -infectada per covid- en un discurs, en alguns moments, més proper a un míting que no pas al d’una celebració d’aquestes característiques.

Així i tot, la jornada va comptar amb una exposició de fotografies històriques del barri, organitzada pel consistori amb la col·laboració del Centre d’Estudis. A més, aquell dia es va repartir una revista d’història del barri elaborada pel Centre d’Estudis, amb el suport del Pla Integral i del Districte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram