taller escriptura

Una de les sessions del taller, que se celebra a la llibreria Llavors. Foto cedida

Espolsar-se els estigmes com a barri pot començar a través de l’escriptura. Les lògiques de poder condicionen qui fa el relat i, sovint, qui ha escrit sobre zones com la Florida o les Planes han estat persones de fora que, amb els anys, han contribuït a teixir una visió molt determinada i, sovint, esbiaixada. Per això, des de fa anys hi ha diverses veus que verbalitzen la necessitat que sigui el barri qui s’expliqui des de dins, perquè és d’aquesta manera com es combaten tant els estereotips negatius com les visions edulcorades de la vida d’extraradi.

Ara bé, sovint ser veí del districte i tenir temps i capital cultural per seure a escriure sobre la Florida i les Planes no és compatible. És per aquesta raó que ha nascut un projecte amb joves de l’institut Fontserè que tracta de trencar aquest cercle viciós. “Volem relats del barri fets al barri”, afirma a Línia L’H Gerard de Josep, el professor del Fontserè responsable de la iniciativa.

Un llibre sobre el barri

El projecte s’inspira en la publicació del llibre Històries del Raval, en el qual una vintena de joves del Raval van explicar, a través del relat curt, la seva particular visió del seu barri. Ara el projecte, que porta el segell de l’editorial Blackie Books, ha fet el salt a la Florida i les Planes a través d’un taller amb 13 joves dels dos barris, nou dels quals són de l’institut Fontserè. Els joves, que fan un taller cada dijous a la llibreria Llavors, en col·laboració amb Narratives Perifèriques, van ser seleccionats entre els seus companys per la qualitat de les seves narracions.

Amb el suport de l’escriptora de la Florida Alba G. Mora, els adolescents aprenen tècniques que els permetran millorar els seus textos o fer-ne de nous. “Estan intentant buscar la seva veu pròpia i fugir de la manera encotillada d’escriure dels instituts”, relata Mora a aquesta publicació. Els joves participants del taller, descriu, estan treballant diferents gèneres literaris, des de la fantasia fins a l’amor, passant per la temàtica social. Els textos han d’estar ambientats a la Florida, però Mora es mostra flexible i els convida a explorar els seus interessos literaris, més enllà de si el barri surt o no.

Sigui com sigui, De Josep valora de manera molt positiva aquesta iniciativa. “Poder oferir aquesta oportunitat a joves fora de l’escola és tot un èxit”, celebra el docent. En aquesta línia es mou Mora, que recorda que aquests adolescents “sovint no tenen un espai a casa per escriure o llegir, o no tenen temps perquè han de treballar”.

L’objectiu dels tallers és que, de cara a Sant Jordi, es publiqui un Històries de la Florida en el qual, com diu De Josep, el barri “s’ha de reconèixer en el relat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram