Les portes de l’Hospital de Bellvitge són l’escenari d’una concentració de protesta cada dimecres. A la imatge, la del dia 8 de febrer. Foto: Cristian López

“Ens consideren clients en comptes de pacients”. Són les paraules del vocal de sanitat de la Federació d’Associacions de Veïns (FAVLH), Miguel Mansergas, en relació amb la situació d’aquest sector a L’H. I és que en les darreres setmanes la federació està intensificant les seves accions de protesta arreu de la ciutat contra les llistes d’espera, les retallades de personal o la inversió de la Generalitat en els centres de salut riberencs. Unes reivindicacions que, tot i haver pujat de to els últims mesos, es remunten a anys enrere. Entre altres, cal recordar les protestes a les portes de l’Hospital de Bellvitge contra les retallades al centre, que se celebren cada dimecres des del 2011, o els 222 dies d’ocupació veïnal del CAP de la Marina un any més tard en protesta pel trasllat del servei i que va donar la volta al món.

Ara, malgrat que les situacions concretes han variat, el rerefons segueix sent el mateix. En aquest sentit, la FAVLH té la voluntat d’estar present “cada dijous com a mínim a dos ambulatoris de la ciutat” per denunciar “les llargues llistes d’espera” i informar els usuaris sobre els seus drets com a pacients, tal com va fer al CAP de la Torrassa a finals de gener. “Volem que qualsevol petició de visita mèdica es resolgui en 48 hores”, reclama Mansergas.

Dit i fet, almenys de paraula. En la segona visita en un mes a la ciutat, el conseller de Salut, Toni Comín, es va comprometre a treballar perquè les llistes d’espera dels metges de capçalera i pediàtriques no superin els dos dies. Ho va fer a mitjans de gener, amb la polèmica de les urgències de pediatria de Cobalt –fruit d’una altra visita seva el desembre– encara candent. Aleshores, gran part de l’oposició va criticar que l’assistència sanitària infantil al centre durant la nit no l’oferís un professional in situ, sinó que es fes a distància des de Sant Joan de Déu. Comín va sortir al pas afirmant que “la clau del sistema de salut català és l’atenció primària” i que estan “treballant per enfortir-la a l’Hospitalet”. Unes paraules que volen creure’s des de la FAVLH: “Comín té voluntat, però això s’ha de traduir en fets”, afirma el vocal de sanitat dels veïns.

UNA PROMESA PER COMPLIR
Un altre front obert és el futur del servei de rehabilitació del CAP Pubilla Cases. Els veïns venen reclamant des de fa mesos que no es traslladi al CAP de la Marina, tal com volia Salut, perquè “els usuaris del servei a Pubilla tenen problemes de mobilitat” i tindrien “dificultats per anar fins a Bellvitge”, sosté Mansergas.

A l’abril de l’any passat, tal com va avançar Línia l’H, la FAVLH va anunciar que havia arrencat un compromís a la Generalitat per mantenir la rehabilitació a Pubilla. A més, a principis de mes el Parlament va acordar instar el Govern, mitjançant una proposta del grup Catalunya Sí que es Pot, a deixar en suspens el trasllat del servei al CAP de la Marina, un compromís que va reiterar Comín en la visita del gener. “Si el Govern no compleix la seva promesa es posarà en evidència”, avisa Mansergas.

Per altra banda, la FAVLH també demana “rehabilitar” l’hospital de la Creu Roja i evitar que els 150.000 veïns del nord de la ciutat hagin d’anar a un Moisès Broggi “saturat”. Per això, volen que Bellvitge sigui l’hospital de referència dels veïns del Samontà.

 

Un punt calent: Comín visita
la ciutat dos cops en un mes

La situació dels serveis sanitaris de l’Hospitalet sembla preocupar el Govern. Una mostra d’això és que el conseller de Salut, Toni Comín, ha visitat la ciutat dues vegades en un mes.

Si a la primera visita, al desembre, va presentar el servei d’urgències pediàtriques de Cobalt i va reivindicar la tasca del Govern, a la segona –la del gener– va visitar el nou CAP Gornal, un centre intensament reivindicat pels veïns. La seva posada en funcionament està prevista per al març i donarà servei a més de 8.000 habitants. El nou CAP, que s’ha edificat en un solar cedit per l’Ajuntament, serà cinc vegades més gran que l’actual. “És un exemple satisfactori de l’esforç que està fent Salut per millorar l’atenció primària a la ciutat”, va reiterar Comín.

Aquest no va ser l’únic anunci que va fer el conseller, ja que va apuntar que les obres del nou CAP Santa Eulàlia arrencaran el 2018, que es remodelaran dues plantes de Just Oliveras i que es desdoblarà el CAP Florida. Sobre aquest últim equipament, l’alcaldessa Marín va expressar el seu agraïment pel “compromís” del Govern. 

Comín també va recordar que s’invertiran 13 milions dels pressupostos a l’Hospital de Bellvitge, amb els quals acabaran les urgències. “Benvinguts siguin, ja tocava”, manifesten satisfets des de la FAVLH.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram