Un moment de la manifestació a l’exterior del Consorci de la Gran Via del dilluns dia 6. Foto: No Més Blocs

La notícia de la segona aprovació inicial del Pla de la Granvia no ha deixat indiferent ningú. El principal col·lectiu contrari al projecte, aplegat al voltant de l’Assemblea No Més Blocs-Salvem l’Hospitalet, ha reiterat les seves crítiques a “l’opacitat” d’aquest nou episodi, que, diuen, “novament s’ha fet a esquena dels veïns”. A més, consideren que les administracions involucrades –Consorci per a la reforma de la Gran Via, format per l’Ajuntament i la Generalitat– estan “venent” el nou període d’al·legacions que s’ha obert amb la segona aprovació inicial com un “procés participatiu”, quan en realitat, asseguren, es tracta d’un “mer tràmit administratiu”.

Pel que fa a les novetats del PDU, No Més Blocs destaca que els edificis projectats al sector de Can Trabal “estan més agrupats” i envolten i “aïllen” una zona d’importància mediambiental. Per tot plegat, anuncien que presentaran al·legacions al pla.

CONSULTAR ELS VEÏNS
Els partits de l’oposició també s’han posicionat respecte de la nova aprovació. En línies generals, tot i que amb matisos, els grups demanen consultar-lo als veïns.

El principal grup de l’oposició, Ciutadans, així ho reivindica. Miguel García, el seu portaveu, aposta per “una consulta ciutadana sobre la transformació de la Gran Via” i ha demanat que els veïns tinguin “informació objectiva”. A més, apunta que aquesta segona aprovació “és fruit de la pressió veïnal i política”. En aquesta línia es mou el PP, fonts del qual han expressat a Línia l’H que “cal que l’Ajuntament escolti els veïns”, sense l’opinió dels quals “no es poden fer obres faraòniques com aquesta”.

Canviem es mou en aquesta línia però va un pèl més enllà i planteja que abans de fer cap consulta la ciutat s’ha de preguntar “quin urbanisme vol”, en paraules del regidor Ivan Nieto. Sobre els canvis al pla, en concret pel que fa al corredor verd, Nieto assegura que “no té sentit si se l’envolta d’edificis”.

Per la seva banda, ERC ha valorat positivament que es torni a obrir l’exposició pública del PDU i insisteix en la necessitat de crear “una taula de diàleg entre administracions, veïns i entitats” per introduir-hi millores. Sobre els canvis efectuats, els republicans els consideren “insuficients” i anuncien que presentaran al·legacions per “millorar el pla de la Gran Via i preservar Can Trabal”.

La CUP-PA ha posat èmfasi en criticar les “petites” modificacions, que considera “un rentat de cara fet d’esquena a la ciutadania” i que “perpetuen el model d’especulació i agressió a l’última zona agrícola de la ciutat”, en referència a Can Trabal. Els cupaires també han titllat “d’opac” aquest procés.

Des del govern municipal, tanmateix, defensen el projecte i les noves modificacions que s’hi han implementat. El primer tinent d’alcalde, Francesc J. Belver, ironitza amb el fet que no coneix cap projecte “d’aquesta magnitud” que no hagi generat “controvèrsia” i reivindica que amb aquest pla “s’aprofitaran les oportunitats del territori”, afegint que és “idoni per desenvolupar l’economia”. El portaveu de CiU, Jordi Monrós, coincideix en els beneficis que el pla pot reportar “en el seu conjunt” a la ciutat i considera que l’obertura de nou del procés d’al·legacions “afavoreix la participació”.

 

Polèmica a l’hora d’informar l’oposició

Les modificacions del PDU es van presentar als partits en una reunió el passat dimecres 6 de juliol que tampoc va estar exempta de queixes i controvèrsia.

La plataforma No Més Blocs havia convocat una concentració a l’exterior del lloc on s’havia de celebrar la trobada, a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat, a prop de l’Estació de Sants. El mateix dia de la reunió, però, el govern municipal va comunicar per correu electrònic als partits polítics riberencs un canvi d’ubicació. La reunió se celebraria ara al Consorci per la reforma de la Gran Via, ubicat a la masia de Cal Gotlla, al carrer Ciències del polígon Pedrosa.

Finalment, un grup de persones es va aplegar a l’exterior del Consorci per protestar contra el projecte urbanístic i per una suposada “falta de transparència i informació”. Davant d’aquesta situació, No Més Blocs va demanar poder assistir a la reunió, sense èxit. Fins i tot, dos membres de la plataforma van accedir a la reunió de la mà del regidor de la CUP-PA, Khristian Giménez. Però un cop a dins, van haver de marxar perquè, segons van al·legar des del govern municipal, la reunió era “estrictament” per als portaveus dels grups polítics.

Giménez es pregunta per què en una reunió per donar detalls d’una obra d’aquesta magnitud no es deixa participar els veïns i veïnes, mentre que a d’altres sí que es fa, com ara la presentació oberta als ciutadans del projecte de rehabilitació de la Cosme Toda, el mes passat. “En aquest cas, els grups encara estem esperant perquè ens ho expliquin”, lamenta.

Sigui com sigui, el serial del pla urbanístic de la Gran Via seguirà endavant. De moment, No Més Blocs ja ha anunciat que posarà en marxa una campanya en contra del PDU.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram