seguretat

Un representant de la Guàrdia Urbana intervé durant la Junta Local de Seguretat. Foto: Ajuntament

Els delictes a la ciutat l’últim any han crescut un 8%, segons dades que ha facilitat la Junta Local de Seguretat. Així es va explicar divendres, en una reunió amb els cossos de seguretat que formen part de l’organisme i la presència de representants de la societat civil, així com l’alcaldessa, Núria Marín, i el conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena.

Marín, en aquest sentit, es va mostrar “inquieta” per les dades sobre la seguretat a la ciutat, que indiquen que hi ha hagut un increment del 23% dels robatoris amb violència i intimidació. “Em preocupen molt”, va asseverar l’alcaldessa, que va recordar que aquests tipus de delictes “són els que es cometen al carrer, amb estrebades, que afecten sobretot les persones grans i generen molta alarma social”.

Més agents al carrer

Per tot plegat, l’alcaldessa ha pres nota i va anunciar divendres que d’ara endavant es veurà més policia al carrer. “Veureu com hem intensificat la presència policial als barris”, va afirmar Marín, que va posar especial èmfasi en les zones comercials, mercats i zones escolars “per establir una relació de confiança que millori la percepció de seguretat i previngui els delictes”. De fet, el dia d’abans a la nit va tenir lloc una batuda policial conjunta de Mossos i Guàrdia Urbana als barris de la Florida, Collblanc i Pubilla Cases contra els robatoris amb violència i intimidació al carrer, que es va saldar amb set detinguts, 41 persones identificades i una inspecció a un establiment comercial que no tenia la llicència pertinent per funcionar.

Per la seva banda, Elena va destacar que hi havia hagut un increment dels efectius dels Mossos d’Esquadra a la ciutat, que han passat de 264 a 321. “Estem fent promocions de 850 mossos anuals, una part dels quals vindran a l’Hospitalet”, va prometre. El conseller, a més, va reconèixer que una part del problema té a veure amb la presència de la policia al carrer, perquè sigui vista pels ciutadans i que, així, es redueixi la sensació d’inseguretat.

Des de l’oposició critiquen la política de seguretat de Marín. La portaveu del PP, Sonia Esplugas, va assenyalar que Marín no hva convocat places per a la Guàrdia Urbana l’any passat, mentre que Jaume Graells, portaveu d’ERC, afirma que la situació és “preocupant”. Graells també recorda els problemes interns de la Guàrdia Urbana i denuncia “desgovern i manca de lideratges” del cos, que agreuja la situació. Amb tot, Graells veu bé ampliar efectius, però “sense perdre mai la mirada social”.

La inseguretat, principal problema

Sobre aquesta qüestió, l’últim Baròmetre d’Opinió assenyala que és precisament la inseguretat el principal problema per als veïns, en concret per al 43,7% dels hospitalencs, que el citen com a primera resposta. Una xifra, tanmateix, un pèl inferior que la del baròmetre anterior, corresponent al 2022, i que era del 45,7%.

Si analitzem aquest fenomen per barris, veiem que és el Districte IV -això és, Florida i les Planes- on la percepció d’inseguretat és més gran. En concret, més de la meitat dels enquestats en aquests dos barris, el 52%, opina que la inseguretat és el principal problema de la zona. És la xifra més alta de tota la ciutat, molt lluny de la del Districte V, que correspon als barris de Pubilla Cases i Can Serra, que és del 41%. Contrasten aquestes dades amb les del Districte I, el Centre, Sant Josep i Sanfeliu, on només el 27,6% dels enquestats se senten insegurs com a principal preocupació.

Satisfets de viure a la ciutat?

I tot i que el Baròmetre assenyala que la satisfacció per viure a l’Hospitalet ha tornat a créixer l’últim any -el 63% estan molt o bastant satisfets de viure a la ciutat-, la majoria dels veïns que han participat en l’enquesta considera que el seu barri ha empitjorat. Per districtes, és precisament el de la Florida i les Planes el que contempla més pessimisme en aquest sentit, ja que el 64,3% dels entrevistats asseguren que el barri ha empitjorat, mentre que el 50,2% auguren que tot anirà a pitjor. Excepte en el Districte VI, el del Gornal i Bellvitge, a la resta hi ha una opinió majoritària que la situació dels barris ha anat a pitjor. De fet, més de la meitat dels enquestats així ho indiquen -només el 43,2% a Bellvitge i el Gornal-.

Amb tot, el recent Baròmetre també indica que el 68% dels veïns consideren que l’Hospitalet té identitat pròpia, mentre que el 65% se’n senten identificats. Per acabar, prop del 70% aproven la gestió de Marín -3,4 punts més que l’any passat- i un 47,5% consideren que és una bona alcaldessa per al municipi, davant d’un 37,5% que n’opina el contrari. Marín treu un 5,7 de nota, tres dècimes per sobre de l’anterior estudi.

Els regidors, desconeguts

Un altre dels clàssics del Baròmetre és comprovar el nivell de desconeixença dels representants municipals. Sobre això, cal destacar que gairebé un 83% dels veïns no sabria donar el nom de cap regidor, a banda del de l’alcaldessa Marín. Els tres regidors més coneguts són els socialistes María Dolores Ramos, regidora de la Florida i les Planes; David Quirós, tinent d’alcaldia i regidor d’Educació i Cultura, i Francesc J. Belver, primer tinent d’alcaldia.

El primer regidor de l’oposició més conegut és el portaveu d’ERC Jaume Graells, en vuitena posició de popularitat. Manuel Domínguez, cap visible dels comuns, li va a prop, mentre que Sonia Esplugas, líder del PP, cau una mica més a baix en el rànquing. En total, els ciutadans enquestats han sabut, entre tots, anomenar, almenys una vegada, fins a 23 regidors, a més de l’alcaldessa, quedant-ne tres fora, entre ells el portaveu de Vox, Francisco González.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram