Roda de premsa de No Més Blocs després de l’aprovació del pla, on va assistir Marín. Fotos: No Més Blocs

Només fa falta la signatura del conseller de Territori, Josep Rull, perquè el polèmic Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) Granvia-Llobregat, el qual preveu soterrar la Gran Via i impulsar un clúster biomèdic al sud de la ciutat, sigui una realitat. El passat dia 3 la Comissió de Política Territorial i Urbanisme (CPTUC), presidida per Rull, va emetre el darrer informe favorable previ a la signatura definitiva del PDU.

A la reunió va assistir l’alcaldessa, Núria Marín, que va ressaltar la importància d’aquell dia, “ja que el projecte permetrà que la ciutat s’apropi al riu que li dóna nom” i, alhora, “guanyi un important espai per a la ciutadania i un pulmó verd per a tota l’àrea metropolitana”, en referència al parc públic de 30 hectàrees previst a Can Trabal. Rull, per la seva banda, també es va mostrar molt satisfet per haver tirat endavant un nou pla director urbanístic, els quals considera com unes “figures molt potents” de transformació del país, ja que “només s’aproven si hi ha consens amb els ajuntaments”.

El consens, un concepte que troben a faltar els opositors al PDU. La plataforma No Més Blocs va celebrar una roda de premsa el mateix 3 de març per reiterar el seu rebuig a un pla que titllen “d’especulatiu”.

A més, lamenten “falta de transparència” de les administracions implicades, fet pel qual encara, diuen, no han pogut contrastar les darreres modificacions introduïdes al PDU. Tanmateix, No Més Blocs no es rendeix. “Queda patent la inutilitat de fer servir les mesures burocràtiques existents”, asseguren, i aposten per iniciar un recurs contenciós per aturar el pla “per la via administrativa o per la via traumàtica”.

En aquest sentit, l’entitat ecologista Depana està estudiant la possibilitat d’interposar-ne un. En cas que ho fes, No Més Blocs s’hi afegiria. “No hi ha res concretat”, explica a Línia l’H Javier Mulero, membre de la plataforma, tot i que confirma que “aquesta és la idea”. Més endavant es decidirà si se’n fa un de sol o diversos.

El pròxim dia 17 a les cinc de la tarda al metro de Bellvitge organitzaran una assemblea informativa per explicar als veïns l’aprovació del PDU.

 

ERC estudiarà la via legal i
la CUP ho porta al Parlament

En línies generals, els partits de l’oposició han mostrat el seu rebuig total o parcial al PDU. L’única formació que segueix posicionant-s’hi totalment a favor és el PDeCAT. El seu únic regidor al Ple, Jordi Monrós, sempre l’ha considerat com una “gran oportunitat” per a la ciutat.

La resta de partits coincideixen en la “falta de consens” que ha envoltat tot el procés del PDU i en les repercussions mediambientals que pot tenir.

En aquest sentit, algunes formacions ja han expressat la seva voluntat de recórrer a la via legal per frenar el pla. Aquest és el cas d’ERC, un partit que forma part del govern de la Generalitat i el líder del qual i vicepresident, Oriol Junqueras, va garantir el suport de l’executiu català al pla urbanístic. L’agrupació local, tanmateix, ha anunciat que estudiarà emprendre accions legals contra el PDU per preservar la totalitat de Can Trabal.

Canviem, per la seva banda, ha demanat la nul·litat de l’aprovació del pla per defecte de forma, mentre que la CUP va presentar al Parlament, juntament amb Catalunya Sí que es Pot, una proposta de resolució per debatre-hi el PDU.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram