Cosme Toda ombres

La portaveu dels comuns, Ana González, presenta l’informe pericial a la premsa. Foto: Línia LH

El grup municipal de l’Hospitalet En Comú Podem ha reclamat la paralització immediata de les obres dels pisos als terrenys de l’antiga fàbrica Cosme Toda. Per demanar-ho, es basen en un informe pericial que ha detectat irregularitats en sis dels vuit edificis plantejats en aquesta zona.

El pèrit assenyala que sis blocs de la promoció -la majoria de més de 10 plantes- “no s’adeqüen al planejament”, mentre que els altres dos sí que ho fan, sempre que els habitatges comptin amb ventilació creuada. Tot plegat té a veure amb la il·luminació dels pisos i el poc espai entre els blocs, que impediria una entrada de llum adequada a la llei. I és que segons l’article 264 del Pla General Metropolità (PGM), aprovat el 1976, s’ha d’assegurar que totes les plantes d’un edifici tinguin, com a mínim, una hora de sol entre les 10 del matí i les dues del migdia del 21 de gener de cada any. Aquesta mesura té a veure amb l’estalvi energètic i els beneficis que genera la llum directa sobre la salut de les persones.

Aquesta hora de llum no es podria garantir als edificis esmentats, alguns dels quals no estan construïts encara, i és per aquesta raó que els comuns reclamen al consistori que revisi la modificació del PGM que va permetre requalificar aquests terrenys perquè passessin de sòl industrial a residencial. És més, aquesta modificació, que data de l’any 2008, va ser possible perquè, segons demostra el pèrit en l’informe pericial, es va basar en “informació inexacta”, en concret en uns plànols que “manipularien les ombres i les hores de sol que afecten part dels edificis per generar una aparença de legalitat”, segons destaca la formació lila.

Sense anar més lluny, l’informe pericial assenyala que la modificació del PGM que va fer possible la promoció d’habitatges presenta “resultats incoherents”, i que mostra “valors estivals en ple hivern i un comportament contrari a les lleis de l’astrofísica”.

Stop Massificació ja ho va alertar

Aquesta irregularitat ja es va posar sobre la taula el gener passat de la mà de la plataforma Stop Massificació, que avui ha estat present a la presentació de l’informe del pèrit. De fet, la plataforma ha destacat en un comunicat a les xarxes que celebren el pas que ha donat LH En Comú Podem, però que el reben amb una sensació agredolça, atès que “han trigat quatre anys a reaccionar” i s’ha fet pocs mesos abans de les eleccions municipals. En aquest sentit, des del col·lectiu recorden que, des de la seva constitució l’any 2019, han demanat el suport dels diferents grups municipals per posar de manifest les irregularitats que havien detectat a l’obra.

En tot cas, la portaveu dels comuns, Ana González, ha reconegut que “van tard”, ja que les obres estan, en alguns casos, molt avançades. En aquest sentit, ha argumentat que no han fet cap passa fins que no han comptat amb un informe “rigorós”.

“Nul de ple dret”

Amb tot, González, ha detallat que d’haver-se complert la normativa, la promoció s’hauria d’haver reduït un 35%, el que suposen uns 30.000 metres quadrats menys. “Estaríem parlant, per tant, d’un pelotazo urbanístic a costa de la qualitat, l’eficiència energètica i la il·luminació dels habitatges”, ha assenyalat. Per tot plegat, s’ha posat a disposició de les famílies que hagin pogut comprar un pis en aquesta promoció i que es puguin veure afectades.

“Si s’incompleix un paràmetre urbanístic, el projecte és nul de ple dret”, ha comentat Bautista Sotelo, advocat de la formació que ha presentat un recurs al consistori com a pas previ a un possible recurs contenciós administratiu als tribunals. Sense anar més lluny, Sotelo és el mateix advocat que va portar el recurs dels comuns contra el Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) Granvia-Llobregat, que finalment va ser aturat als tribunals.

I ara, què?

Fonts municipals consultades per Línia L’H indiquen que ara han de ser els tècnics municipals els qui revisin el recurs dels comuns i l’informe pericial per corroborar les seves afirmacions i decidir què fer.

Amb tot, preguntada sobre les possibilitats reals d’aturar la promoció i fer marxa enrere en el que ja s’ha fet, González ha reiterat que, almenys de moment, la intenció del seu grup és que el govern municipal revisi el projecte i faci els canvis necessaris per adequar-se a la normativa. “A mesura que avanci anirem veient quins passos fem”, ha afirmat González, que tot i això avisa que “arribaran fins on calgui” en aquest assumpte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram