Ple de l'Hospitalet

Una imatge del Ple del febrer. Foto: Ajuntament

El Ple del febrer ha aprovat una nova moció que reclama la reobertura de Ràdio l’Hospitalet. L’emissora va ser tancada per decisió de l’Ajuntament el 2012 i ara l’oposició ha sumat forces per tornar a reivindicar el seu retorn. Els encarregats de portar el tema al plenari van ser els grups d’ERC, PP i l’Hospitalet en Comú-Podem, mentre que Vox va decidir finalment votar també a favor de la proposta, malgrat el seu no inicial.

El PSC, per la seva banda, va votar la moció de manera parcial, per punts. En aquest sentit, els socialistes van votar a favor d’instar al Consell Consultiu i Assessor dels mitjans de comunicació públics a elaborar un informe de viabilitat que explori les diferents opcions per a la reobertura de la ràdio municipal, i també a favor que l’equip de govern presenti públicament les seves conclusions. Tanmateix, el PSC va votar en contra dels principals punts de la moció, els que demanaven al govern de Núria Marín “assumir el compromís” de reobrir la ràdio municipal –expressat en l’aprovació, l’any passat, del contracte programa dels mitjans públics– i instaven al Consell d’Administració de La Farga a iniciar les accions necessàries per recuperar l’emissora en el termini d’un any, així com un altre punt que exigia a l’equip de govern que garantís el pressupost necessari.

Nous formats

“El maig vam aprovar el contracte programa dels mitjans de comunicació, que posava sobre la taula l’opció de poder fer ràdio a través de pòdcast”, va expressar el primer tinent d’alcaldia socialista, Francesc J. Belver, que va corroborar que s’estava treballant en aquesta línia. En aquest sentit, tant Belver com la resta de portaveus van reconèixer que ara per ara és “impossible” reobrir Ràdio l’Hospitalet en format FM, ja que, per una banda, la ciutat ha perdut els drets d’emissió i, per l’altra, la mateixa orografia de la ciutat fa molt difícil l’aspecte tècnic.

“Hem d’evolucionar, no té sentit que avui fem la ràdio que fèiem fa 40 anys, no podem viure de la nostàlgia i l’enyorança”, va afegir Belver, que va demanar als partits de l’oposició paciència i que no treguin conclusions abans de tenir a les mans l’informe que ha de fer el Consell Consultiu sobre la viabilitat de l’emissora.

Optimisme a l’oposició

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Jaume Graells, que formava part del govern socialista que va decidir tancar l’emissora el 2012, va afirmar al Ple que, “amb el pas del temps”, la decisió de tancar les emissions de la ràdio municipal “és qüestionable” i que cal posar fil a l’agulla per recuperar-la. “Hi ha sintonia, pensem que és sostenible, es tracta de parlar-ho i veure com tirem endavant una emissora adaptada als nous temps i sostenible econòmicament”, va argumentar Graells.

Sònia Esplugas, portaveu del PP, va recordar que aquesta no és la primera moció que es porta al Ple per demanar la reobertura de la ràdio local, i va fer memòria d’aquell primer text que es va aprovar l’octubre del 2015 gràcies a la unió de fins a set partits de l’oposició. Aquella proposta va caure en sac foradat i no es va aplicar, qüestió que va criticar el portaveu de Vox, Francisco González, que va titllar “d’escandalós” que s’aprovin mocions al Ple i que després no es compleixen.

Al seu torn, Manuel Domínguez, portaveu dels comuns, va incidir en el fet que l’Hospitalet “és una ciutat amb ganes” de participació, i que una ràdio municipal pot ajudar en aquest sentit.

Qui també va participar en el debat va ser el periodista i president de l’entitat Foment de la Informació Crítica, Juan Carlos Valero, que va llegir un escrit just abans de presentar la moció en el qual va reivindicar el paper que Ràdio l’Hospitalet va jugar durant els gairebé 30 anys que va estar en antena. Ara, però, caldrà veure si aquesta moció cau al mateix calaix que la del 2015 o si, per contra, tira endavant i Ràdio l’Hospitalet torna a sonar a les ones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram