medicina UB

Edifici on hi ha el laboratori on investigava el científic mort. Foto: UB

El científic que investigava la malaltia letal de Creutzfeldt-Jakob a la Facultat de Medicina de Bellvitge, i que va morir l’any passat presumptament després d’haver-se contagiat per l’afecció, tal com va avançar El País, no tenia permís per treballar amb aquestes mostres en aquestes instal·lacions. Segons ha publicat La Vanguardia, citant a dues fonts independents, el científic hauria estat el responsable d’introduir personalment les mostres biològiques d’alt risc al laboratori de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), sense registrar-ne l’entrada.

De fet, fonts de l’Idibell consultades per aquesta publicació confirmen que el Comitè de Bioseguretat de la institució mai ha autoritzat treballar amb aquest tipus de mostres a les instal·lacions de Bellvitge, ja que “no disposen dels espais necessaris”. Fonts properes al cas consultades per aquesta publicació apunten en la direcció que el científic hauria estat el responsable de portar-les a aquest recinte hospitalenc. Des de la Universitat de Barcelona (UB), responsable de laboratori on es van trobar les mostres, no han fet, de moment, cap comentari a les preguntes fetes per Línia L’H.

Personal en risc

Amb tot, el laboratori 4141 va ser clausurat unes hores després de ser notificats sobre l’existència de les mostres i, al cap de quatre setmanes, una empresa especialitzada el va descontaminar. En aquell moment, es van identificar les persones que van treballar en aquest laboratori i se’ls va comunicar el potencial risc al qual podien haver estat exposades. També se’ls va oferir la realització de proves mèdiques i suport psicològic, tot i que hi ha una certa por entre els investigadors de la institució, que prefereixen no fer servir l’espai afectat.

El material biològic que hauria contagiat el científic, que ja ha estat dipositat en un lloc segur -després de la descontaminació del laboratori de la Facultat de Medicina de Bellvitge afectat, el 4141-, correspon a teixits encefàlics i líquid cefalorraquidi de persones i animals afectats per la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, una afecció que es pot incubar durant anys i que, un cop apareixen els símptomes, sol causar la mort en mig any.

Els Mossos investiguen el cas

Sigui com sigui, i segons explica El Periódico, hi ha publicacions firmades per l’investigador mort i adscrites al centre de Bellvitge que tenen a veure amb les malalties priòniques. I tot i que les mostres es van detectar l’octubre del 2020, encara van haver de passar dos anys fins que van ser enviades a un laboratori del País Basc per la seva anàlisi, que va assenyalar, fa uns mesos, que eren altament infectives, fet que va obligar a obrir una investigació interna per part de la UB i l’Idibell.

Per la seva banda, aquesta setmana s’ha sabut que els Mossos investiguen el cas, decisió que celebren des de l’Idibell, des d’on recalquen que estan “molt interessats a arribar al fons de l’assumpte”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram