El Pont de la Remunta, sobre el canal. Foto: Protegim el Canal de la Infanta

La plataforma Protegim el Canal de la Infanta va celebrar els 200 anys de la posada en marxa d’aquesta infraestructura, que es va inaugurar el 21 de maig de l’any 1819.

La seva posada en marxa està estretament lligada al progrés de la ciutat, ja que tal com van explicar durant l’acte de celebració que es va fer al Pont de la Remunta el dia 21 de maig, l’arribada de l’aigua a través del canal va canviar la ciutat, que va passar de ser un terreny de secà a omplir-se de conreus de regadiu que arribaven a fer fins a quatre collites l’any.

A més, aquest canvi va generar una riquesa que va facilitar la instal·lació de les primeres indústries, que van portar nous veïns i veïnes que buscaven feina. Això va fer que la població dels municipis per on passava el canal comencés a augmentar, fins a convertir-se en algunes de les ciutats més poblades del país.

Durant l’acte, Ireneu Castillo, coordinador de la plataforma Protegim el Canal de la Infanta, va reivindicar la importància que va tenir per tota la ciutat la posada en marxa del canal, per exemple, determinant l’estructura d’alguns barris.

Però també va recordar que, a diferència d’altres ciutats de l’entorn, el govern de Núria Marín no ha fet res per preservar els pocs vestigis que queden d’aquesta infraestructura. De fet, Castillo va reivindicar que si l’aniversari es va celebrar al Pont de la Remunta, va ser gràcies a la mobilització ciutadana, que el 2011 va “salvar de l’especulació urbanística els últims 125 metres que quedaven” del canal a la ciutat.