arbres Martí i Julià

Una pancarta de la mobilització d’aquesta tarda al carrer Martí i Julià. Foto: Línia LH

Els arbres i el verd urbà torna a estar en la primera línia de l’actualitat a la ciutat. Si bé les protestes contra el projecte que preveu talar els arbres del carrer Doctor Martí i Julià, a la Torrassa, s’arrosseguen des de fa unes setmanes, la caiguda del pi de la plaça de l’Ajuntament ha posat en alerta el teixit associatiu, que reclama al govern municipal que en tingui cura.

De fet, aquesta tarda ha tingut lloc una mobilització al mateix carrer Martí i Julià, entre Mas i Rafael Campalans, en protesta contra la tala d’arbres en aquest i tants altres indrets de la ciutat. L’acte, que ha liderat Defensem el Castell, ha comptat amb la participació de diverses plataformes i entitats com No Més Blocs, Stop Massificació i el Centre d’Estudis, entre altres. També hi han estat presents membres dels partits de l’oposició, que han mostrat el seu suport a la reivindicació verda.

Una ciutat amb poc verd urbà

En un manifest llegit durant l’acte, la plataforma Defensem el Castell ha destacat que l’Hospitalet és la ciutat de Catalunya amb menys superfície verda, que segons dades de la Generalitat està per sota dels quatre metres quadrats per habitant. En aquesta línia, la plataforma lamenta que l’Ajuntament no tingui cura de l’arbrat, un element urbanístic “fonamental” que contribueix d’una manera “decisiva” sobre la qualitat ambiental. “Perquè l’arbrat viari compleixi les seves funcions, els arbres han de ser suficient en nombre, tenir un desenvolupament sa i estar distribuïts segons la població”, assenyalen en el comunicat. Per tot plegat, exigeixen al consistori que aturi la tala d’arbres a tot el municipi.

En canvi, des de l’Ajuntament han assegurat que el projecte per reformar el carrer Martí i Julià -que preveu l’eliminació dels arbres- no es posarà en marxa fins després de l’estiu, i el justifiquen assegurant que hi ha veïns que es queixen de la proximitat dels arbres als balcons i amb el fet que es millorarà la mobilitat i l’accessibilitat del vial.

Un neguit que creix dia a dia

Sigui com sigui, la sensibilitat per la salut dels arbres de la ciutat ha crescut arran de l’episodi de la caiguda del pi de la plaça de l’Ajuntament, ara fa uns dies. Des del consistori investiguen per què el vegetal va desprendre’s d’arrel, tot i que van descartar que patís cap malaltia o estigués afectat.

Amb tot, la preocupació ha arribat a tal nivell que la mateixa regidora Lola Ramos ha hagut de sortir al pas de les crítiques per la retirada d’un altre pi, en aquest cas del carrer Peníscola, al barri de Can Serra. Alguns veïns van acusar el consistori d’haver talat l’arbre sense mirament, un extrem que la regidora ha negat i ha titllat de “desinformació”. Segons ha expressat la representant pública, el mur proper a l’arbre presentava “esquerdes importants”, fet pel qual van procedir a retirar-lo, atès que la inclinació del mateix era preocupant.

A més, Ramos va recordar que, un cop es desenvolupi el Pla Director de l’Arbrat de l’Hospitalet, hi haurà 10.000 arbres més a la ciutat.

Seguint amb el neguit pel verd urbà, LH En Comú ha anunciat que reclamarà al Ple que s’elabori un catàleg d’arbres d’interès local que ajudi a preservar-los i evitar episodis com el del pi de la plaça de l’Ajuntament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram