Ple LH febrer

El Ple va viure moments tensos durant el debat de la moció sobre el cas Consell Esportiu. Foto: Ajuntament

Per una vegada durant el mandat, sortien els números per aprovar una moció al Ple que anés en contra dels interessos del PSC, que hi gaudeix d’una majoria absoluta.

Ahir ERC va presentar una proposta al plenari en la qual exigia la dimissió de l’alcaldessa, Núria Marín, i del segon tinent d’alcaldia, Cristian Alcázar, per la seva relació amb el presumpte cas de corrupció del Consell Esportiu, pel qual estan sent investigats.

Abans de començar el debat de la moció, Marín i Alcázar van comunicar la seva abstenció i van sortir de la sala. Per la seva banda, el regidor socialista que va denunciar les presumptes irregularitats, Jaume Graells, també va anunciar que s’abstindria de participar en el debat i en la votació.

Així i tot, Graells va tenir una topada amb el primer tinent d’alcaldia, Francesc J. Belver, en qui havia recaigut la presidència del Ple en absència de Marín. “És lamentable que no em pugui explicar”, va queixar-se Graells en ser interromput per Belver, que li retreia que no tenia la paraula. Finalment, Graells també va abandonar la sala, tot i que per una porta diferent de la que havien fet servir Marín i Alcázar.

Ciutadans, al rescat

Amb tot, el PSC quedava en minoria: 11 regidors davant dels 13 de l’oposició. Però malgrat això, el grup de Ciutadans va anunciar la seva abstenció a la moció d’ERC, de manera que salvava Marín del tràngol de veure com el Ple aprovava una moció que li exigia la dimissió.

Miguel García, portaveu dels taronges, va condicionar el vot afirmatiu del seu partit a l’aprovació de dues esmenes in voce en les quals instava el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a cessar Gerard Figueras, secretari d’Acció Exterior del Govern i també investigat pel cas Consell Esportiu.

Així mateix, una altra de les esmenes demanava la dimissió o el cessament de tots els càrrecs electes o executius que tinguessin comptes pendents amb la justícia o que estiguessin sent investigats, i apuntava directament la presidenta del Parlament, Laura Borràs, també investigada per la justícia, i l’alcaldessa Ada Colau, imputada per presumptament concedir subvencions a entitats afins.

“No pots anar de justicier de la corrupció dels rivals i mirar cap a un altre costat quan afecta els teus”, va etzibar García tant a ERC –que no va acceptar les esmenes de Cs a la seva moció– com als comuns.

Amb tot, el portaveu d’ERC, Antoni Garcia, va lamentar que tant Marín com Alcázar “estan amagant el cap sota l’ala” i va acusar el govern municipal de “no donar la cara”. “Cada dia que passa sense que aquest govern depuri responsabilitats fa més mal a la ciutat”, va remarcar García, que va fer una crida a la resta de forces a combatre “l’ombra de la corrupció” a l’Ajuntament. A més, García va posar sobre la taula les detencions de la setmana passada en una operació policial a l’Ajuntament de Cornellà relacionada amb el cas del Consell Esportiu. “La taca d’oli s’estén a altres municipis i organismes”, va afegir el republicà.

Comuns i PP, a favor

Per la seva banda, LH En Comú va explicitar el seu vot afirmatiu a la moció tot recordant que ells es van presentar com a acusació particular en el cas “per defensar els interessos dels veïns de la ciutat”, en paraules de la seva portaveu, Ana González, que va afirmar que el govern de Marín està “més interessat a defensar els interessos del PSC que no pas els dels veïns”. I, seguint en la línia de la moció, González va tornar a exigir que Marín i Alcázar facin “un pas al costat” davant del que considera “evidències de presumpta corrupció”.

La portaveu del PP, Sonia Esplugas, va pronunciar-se d’una manera molt similar, tot i que va afegir que serà un jutge el que determinarà si Marín i Alcázar hi tenen cap responsabilitat. Així i tot, la popular va dir que haurien de dimitir “per responsabilitat política i mala gestió”, basant-se en el fet que el jutge investiga Marín per presumptament no haver fet res per evitar la suposada corrupció al Consell Esportiu. “En mans de qui estem?”, es va preguntar Esplugas, que malgrat anunciar el vot positiu a la moció d’ERC va recordar que un altre dels investigats, Gerard Figueras, forma part del Govern de la Generalitat que presideix Aragonès.

El PSC desafia amb una moció de censura

Des dels bancs socialistes van respondre Belver i José Castro, tinent d’alcaldia, que va agrair “l’altura de mires” de Ciutadans. En la seva dura intervenció, Castro va acusar ERC d’estar llançant “focs artificials” per amagar el que considera una “desastrosa” gestió del Govern de la Generalitat per part del seu partit. En aquest sentit, Castro va recordar als republicans que, minuts abans i a la mateixa sessió plenària, havien votat parcialment a favor d’una moció de la resta de partits exigint a l’executiu català una solució per a l’Acadèmia Cultura, una escola en risc de tancament.

Sigui com sigui, Castro va desafiar ERC a presentar una moció de censura contra el govern de Marín. “Atreveixin-se i busquin suports”, va reptar-los Castro, conscient de la majoria absoluta de la qual gaudeix el PSC a la sala i dels suports puntuals que rep per part de Cs en qüestions relacionades amb el cas Consell Esportiu. “Cs és la crossa del PSC, es tapen les vergonyes, i tothom ho sap bé”, va respondre el portaveu republicà en aquest sentit.

“Hipocresia i cinisme”

Castro, a més, va acusar els comuns “d’hipocresia”, en demanar la dimissió de Marín a l’Hospitalet i no fer el mateix amb Ada Colau, també investigada. Qui també va respondre a les acusacions de l’oposició, just abans de la votació de la moció, va ser Belver, que va tornar a desafiar ERC a presentar una moció de censura, mentre citava Aristòtil i acusava els republicans de “demagogs”. “La democràcia té un procediment per substituir l’alcaldessa, i es diu moció de censura”, va recordar Belver. Tant la intervenció de Belver com la de Castro van rebre aplaudiments d’una part del públic present al Saló de Plens.

Belver també va acusar els comuns de “cinisme”, i va assenyalar que el PSC no havia demanat la dimissió de Colau per estar investigada per la justícia, tot i que va evitar dir que els socialistes governen amb els comuns a l’Ajuntament de Barcelona.

Alcaldesa para rato

Finalment, la moció no va tirar endavant, i en acabar el Ple, l’alcaldessa Marín va dirigir-se al plenari per defensar la seva actuació. “Tienen alcaldesa para rato“, va exclamar en castellà Marín, que va confirmar que ja ha sol·licitat l’arxivament de la seva causa en el marc del cas Consell Esportiu. “Tinc la confiança que dia a dia em fan arribar els veïns de l’Hospitalet, que és l’únic que necessito per continuar amb la meva tasca”, va concloure.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram