La Masia de Can Trabal és un dels símbols de la lluita contra el PDU de la Gran Via. Foto: Generalitat

“Només cal baixar al carrer a preguntar als veïns què és el Pla Director Urbanístic (PDU) de la Gran Via, a veure quants sabrien dir què és”. Són paraules de Juan Carlos Jiménez, membre de la plataforma No Més Blocs-Salvem L’Hospitalet –formada per diverses entitats de la ciutat amb l’objectiu d’aturar aquest pla–, que denoten, segons el col·lectiu, “falta de transparència” en el procés d’elaboració d’aquesta reforma urbanística que contempla el cobriment de la Gran Via fins al riu i la creació del parc de Can Trabal –de 25 hectàrees– i d’un gran pol d’investigació biomèdica en l’àmbit de Bellvitge.

Una presumpta manca d’informació que atribueixen tant a l’Ajuntament com a la Generalitat i que la plataforma vol combatre de manera frontal. De fet, ha anunciat una manifestació per al pròxim dissabte 11 de juny per protestar contra el PDU, la qual marxarà des de la parada de metro de l’L1 de Bellvitge fins a la plaça de l’Ajuntament. “Serà una manera de presentar la plataforma i fer visible la problemàtica del pla”, afirma Jiménez. I és que No Més Blocs és el moviment hereu de l’històric Salvem Can Trabal, amb un nou nom escollit en una assemblea celebrada el passat 8 de maig, on també es va elaborar un manifest que ara busca adhesions a les xarxes.

Aquest canvi de nomenclatura obeeix al fet que no només s’oposen a la “destrucció de Can Trabal”, sinó també “al PDU en si mateix”, explica Jiménez.

Línia l’H s’ha posat en contacte amb el consistori per conèixer la seva opinió sobre la manifestació de juny i fonts municipals han declarat que respecten qualsevol manifestació veïnal i que estan a l’espera que la Generalitat acabi de treballar en el projecte de cara a la seva aprovació que, tal com va anunciar el mes passat el conseller de Territori, Josep Rull, es farà efectiva el juliol. Un anunci que, per a Jiménez, és el millor exemple del que denuncien. “Ha estat a cop de visita de conseller que hem anat coneixent detalls del PDU”, lamenta.

PROJECTE “ESPECULATIU”
D’entre els punts que s’han anat coneixent, la plataforma critica que el PDU “cimentarà el barri de Bellvitge amb 26 gratacels” i “envoltarà de ciment l’última zona agrària de la ciutat, Can Trabal”, tal com resa el seu manifest. De fet, col·lectius ecologistes com La Saboga o SOS Delta també han censurat el pla per l’impacte mediambiental que tindria. A més, No Més Blocs titlla el projecte “d’especulatiu” i el compara amb el model de la plaça Europa, en el qual s’emmiralla el PDU, que “ha deixat edificis a mig fer i deute a l’Ajuntament”. Unes acusacions que no són noves i que l’alcaldessa, Núria Marín, en una entrevista a aquesta publicació del mes de març, va respondre acusant els opositors d’estar “mal informats” o “d’interpretar malament el projecte”, alhora que va negar cap tipus d’especulació. Pel que fa a la plaça Europa, ja és coneguda l’estratègia municipal de voler impulsar aquest àmbit per intentar generar riquesa i distribuir-la entre els ciutadans.

UNA CONSULTA?
Marín va tornar a defensar el PDU a finals d’abril, durant la visita a la ciutat del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, el qual va tornar a garantir el compromís del Govern per posar fil a l’agulla al PDU. Tanmateix, Junqueras va deixar la porta oberta a fer-lo compatible amb les demandes veïnals, assenyalant que “sempre hi ha la possibilitat de millorar els projectes i arribar a acords”. De fet, l’agrupació local d’ERC ha agafat el guant del vicepresident i ha instat el consistori i Territori a “consultar la ciutadania” per aconseguir “preservar Can Trabal i millorar el PDU”.

Sigui com sigui, amb la mobilització de l’11 de juny No Més Blocs vol “fer valdre el sector crític de l’Hospitalet”, el qual “no accepta la manca de participació”. En aquest sentit, la plataforma ja s’ha posat en contacte amb altres moviments socials de la ciutat per col·laborar amb l’organització d’una manifestació que donarà pas a un estiu mogut a la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram