L'equip que lidera el projecte

L’equip d’alumnes i la professora que lideren el projecte. Foto: Bellspace

Un grup d’alumnes de l’Institut Bellvitge estan a punt d’enviar una sonda a l’estratosfera terrestre. L’equip està integrat per nou alumnes de primer de Batxillerat i una professora, Carolina Crespo, que compten els dies per enlairar l’aparell que durant mig curs han estat construint, pas a pas, fins a l’últim detall. “Els alumnes, per la seva joventut, no estan tan nerviosos com jo”, bromeja durant una conversa telefònica la docent, que es declara com una enamorada de la ciència i l’espai.

Estava previst, en un primer moment, que la sonda s’enlairés el passat 6 de juny, però van haver-lo d’ajornar al dia 15 per uns serrells que calia tancar amb el departament d’Educació de la Generalitat. D’aquesta manera, el dia 15 l’equip es desplaçarà a Serós, a Lleida, per fer l’enlairament de la sonda, que s’elevarà fins als 30 quilòmetres gràcies a un globus carregat d’heli. A aquesta alçada el globus esclatarà, però un sistema de paracaigudes farà que la sonda descendeixi amb tota seguretat. Mentre duri el vol, l’equip farà seguiment de la sonda via GPS. Sembla fàcil, però aquí entren en joc moltes altres derivades, com ara les condicions climatològiques i la recerca del lloc exacte de l’aterratge de l’artefacte, que depèn com es pot complicar.

Amb tot, l’objectiu del projecte, que forma part d’un programa educatiu de l’estratègia NewSpace del Govern i ha comptat amb la col·laboració de HABCAT, és que els alumnes “comprovin allò que surt als llibres”. La sonda, a més, farà mesures de tota classe, des de la temperatura fins a la pressió i la radiació, i també portarà panells solars.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram