Francesc Casbas placa homenatge

La placa que ja llueix al vestíbul de l’edifici de la televisió local. Foto: Ajuntament

L’edifici que allotja els mitjans de comunicació públics de la ciutat, ubicat a Santa Eulàlia, ja duu el nom de Francesc Casbas i Roig, pioner de la ràdio i la televisió local que va morir l’any 2010. Aquesta proposta que ERC va portar al Ple l’any 2016 es va fer realitat ahir diumenge dia 21 de novembre, amb un senzill però emotiu acte d’homenatge en el qual es va descobrir la placa que recorda a aquest tècnic tan estimat pels treballadors dels mitjans municipals. “Amb un filferro tot és possible, companys”, resa la placa, en record a l’esperit de Casbas, que amb la seva dedicació i vinculació aconseguia garantir transmissions òptimes, fins i tot en circumstàncies complexes.

En aquest sentit, els seus companys van recordar la seva passió per la professió i la manera que tenia d’entendre la comunicació local com un “servei públic en majúscules, necessari per cohesionar la ciutat i els barris”.

A l’acte d’homenatge van acudir els seus dos fills, Meritxell i Francesc Xavier, acompanyats de més membres de la família. Pel que fa a la representació institucional, hi va assistir l’alcaldessa Núria Marín i el primer tinent d’alcaldia, Francesc J. Belver, a més del portaveu d’ERC al Ple, Antoni Garcia, el grup polític del qual va aconseguir que el febrer del 2016 tots els partits del Ple votessin a favor de batejar l’edifici dels mitjans amb el nom de Francesc Casbas. Fins ara, només el principal estudi de gravació de l’immoble duia el nom del tècnic hospitalenc.

Una intensa trajectòria

Casbas era un apassionat de la tecnologia quan encara aquesta no era accessible a tothom. En aquest sentit, va formar part de Ràdio l’Hospitalet gairebé des dels seus inicis, l’emissora municipal que l’equip de govern va decidir tancar el 2012. A més de formar part de la malaurada emissora com a tècnic, va crear la primera televisió que va funcionar a la ciutat, Teleciutat, a més de col·laborar amb la Guàrdia Urbana i els voluntaris de Protecció Civil aportant la seva infraestructura radioelèctrica.

Teleciutat, però, no va ser l’únic mitjà de comunicació que va impulsar Casbas. L’any 1979, conjuntament amb un grup de periodistes joves de la ciutat amb ganes de transformar-la, van fundar Ràdio Estel. En un principi les emissions es feien a la mateixa casa de Casbas, a l’avinguda Carrilet, però després d’un temps -durant el qual van patir la pressió policial, atès que l’emissora no tenia llicència- l’equip va aconseguir un equip millor i un espai més gran des d’on emetre, el Palauet de Can Buxeres. Allà l’emissora va créixer en recursos i periodistes, fins que l’abril del 1980 va patir un robatori que va suposar la fi de l’experiència. No debades, aquell any de ràdio independent va servir com a llavor per crear l’emissora municipal, que naixeria el 1982.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram