Escombraries contenidors Florida

Dues imatges del carrer Laurel que exemplifiquen les queixes veïnals. Fotos cedides

Els problemes de convivència a la Florida, i més en concret als Blocs, tornen a estar d’actualitat. Des de l’estiu s’han multiplicat les queixes de veïns de la zona, que denuncien botellots, soroll a les nits, consum de drogues i crema de contenidors.

Segons ha constatat Línia L’H a través de diverses fonts, es tracta de grups de joves que protagonitzen actes incívics que pertorben la convivència i el descans. Un veí de la zona que pateix diàriament aquestes molèsties, però que prefereix no donar el seu nom, explica a aquesta publicació que viuen “insegurs i intranquils”. “Són grups de joves que no es dediquen a res, només a anar amb el patinet amunt i avall tot el dia”, denuncia aquest veí, molt en la línia del que narra un altre ciutadà que també vol mantenir l’anonimat i que qualifica la situació de “descontrol total”.

Una font policial consultada per Línia L’H ho confirma. “Cada dia hi ha incidències pel soroll d’altaveus i palmes a la plaça central dels Blocs”, detalla aquesta font, que denuncia “falta d’efectius” policials per afrontar els problemes diaris de convivència. “Allò és inabastable ara mateix”, alerta, i reconeix que darrerament han hagut de patrullar la zona dels Blocs Florida a distància, per l’avinguda de Catalunya.

I és que no és la primera vegada que agents de la Guàrdia Urbana o dels Mossos s’han vist superats en número en incidents al barri. Un dels darrers va tenir lloc durant l’enregistrament d’un vídeo del famós raper Morad als Blocs Florida, a l’agost.

La qüestió va ser debatuda al Ple de setembre, arran de la presentació per part del PP d’una moció que reclama més agents de policia al barri. “La Florida s’ha convertit en els últims anys en una de les zones més conflictives del municipi”, va etzibar la portaveu popular, Sonia Esplugas.

“Compartim la preocupació”

El tinent d’alcaldia de Seguretat, José Castro, va respondre que en l’últim any havien caigut un 14% els delictes i que el dispositiu estival als Blocs s’ha saldat amb 90 denúncies per incivisme, 150 identificats i sis detinguts. “Compartim la preocupació dels veïns i estem treballant contra aquesta minoria que agreuja la percepció de seguretat”, va afegir Castro, que va recordar que han convocat 100 places de Guàrdia Urbana en aquest mandat i que els Mossos han incorporat 50 agents a la ciutat.

Luna: “El veí vol que el problema se solucioni i pugui dormir per anar l’endemà a treballar”

Finalment, la moció va ser aprovada de manera parcial. El punt que no es va acceptar feia referència a la revisió del Pla Integral les Planes-Blocs Florida, en considerar que “no està resultant efectiu”. La resta de partits van defensar que cal una aproximació a la problemàtica de la Florida que vagi més enllà del pur augment de policies i el govern local va destacar que el pla funciona.

Tanmateix, la sensació entre alguns veïns és que el Pla Integral no està acabant de donar fruits. La iniciativa, que des de fa quatre anys impulsa projectes per regenerar la zona des de tots els àmbits, està impactant ara mateix sobre 1.500 veïns que hi participen. “Entenc les queixes i les respecto”, declara a aquesta publicació Lluís Esteve, que n’és el director. En aquest sentit, remarca que des que va arrencar el 2017 s’ha creat una escola d’adults i un esplai, s’ha regenerat l’entorn del pont de Matacavalls i que dues escoles del barri –l’Eduard Fontseré i la Joaquim Ruyra– han estat reconegudes per projectes educatius i culturals.

Esteve, tot i això, insisteix que el pla és una “aposta de llarg recorregut” i que estan pendents de posar en marxa un projecte de facilitadors de l’oci nocturn. Es tracta d’escollir figures rellevants entre aquests col·lectius de joves perquè facin de mediadors per evitar problemes de convivència. Uns conflictes, considera Esteve, que s’han incrementat pel confinament. “L’ús de la via pública és més intens aquí que no pas en barris amb pisos de 100 metres amb jardí o terrassa”, recorda.

Problemes socials

A grans trets, l’anàlisi d’Esteve coincideix amb el de l’associació de veïns. Pedro Luna, membre de la junta, es pregunta “per què” són al carrer aquests joves, generalment d’origen immigrant. “El problema té ramificacions socials i econòmiques”, apunta, com ara l’atur i la falta d’oportunitats.

Igualment, entén les queixes que els veïns els fan arribar i no s’oposa a les mesures d’ordre públic. “El veí vol que el problema se solucioni per poder dormir, ja que l’endemà ha d’anar a treballar”, admet. En una reunió recent amb la regidora del Districte, Lola Ramos, l’associació va proposar atacar el problema de fons mitjançant la creació d’una mesa d’emergència amb la presència d’educadors, mediadors, entitats i administracions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram