Nens Acadèmia Cultura

Les famílies reclamen a la conselleria d’Educació que compleixi amb “la paraula donada” de traspassar el centre a la xarxa pública. Foto: Acadèmia Cultura

Un any després, l’Acadèmia Cultura de la Torrassa torna a estar a l’ull de l’huracà. A principis del febrer el departament d’Educació va desestimar la rehabilitació del centre educatiu –que presenta deficiències significatives–, un requisit indispensable perquè passi a titularitat pública i mantingui l’activitat escolar. Des d’aleshores els professors –la feina dels quals perilla–, les famílies, el govern municipal i alguns partits polítics han pressionat perquè la Generalitat integri aquest centre concertat a la xarxa pública, sense èxit.

Tanmateix, el passat 3 de març es va celebrar una reunió entre Educació, l’Ajuntament i els sindicats. Era una data important, atès que el 7 de març arrenca la preinscripció per al curs vinent i l’escola està als llimbs, sense saber si podrà continuar el seu projecte educatiu el setembre. I segons informen des del sindicat CCOO, Educació no s’hauria mogut dels seus posicionaments.

L’estat de l’edifici

El principal argument de la Generalitat per rebutjar el traspàs de l’escola a la xarxa pública és l’estat de l’edifici i la necessitat que té d’una reforma. I és que segons un informe tècnic del Govern, l’immoble, propietat de l’Arquebisbat, no reuneix les condicions per fer-hi classe, atès que presenta problemes d’accessibilitat, sortides d’emergència que no funcionen i teulades de fibrociment amb goteres, entre altres. El departament va informar que en el darrer any s’han estudiat “totes les opcions” per intentar la integració, però “no es compleixen els requisits” perquè això sigui així donat l’estat actual de les instal·lacions. Amb tot, segons l’Ajuntament, la reforma de l’edifici costaria uns tres milions d’euros.

Manel Pulido, secretari general d’Educació a CCOO, es pregunta, en declaracions a aquesta publicació, si són més importants les deficiències de l’edifici o les necessitats d’escolarització al barri. En aquest sentit, proposa que es facin arranjaments urgents, relacionats sobretot amb la seguretat, mentre que es construeix un nou edifici.

De fet, la Generalitat va fer una petició a l’Ajuntament d’un solar d’almenys 5.000 metres quadrats per construir-hi una nova escola que ja formaria part del sistema públic. Tanmateix, des del consistori recorden que això, en un barri tan densament poblat i edificat com la Torrassa, és tot un repte. La mateixa alcaldessa, Núria Marín, va recordar al Govern, en una concentració recent en suport a la comunitat educativa de l’Acadèmia Cultura davant del mateix centre, que la Generalitat ja disposa d’un solar cedit per l’Ajuntament amb aquest propòsit al carrer Mas.

CCOO considera “horrible” la proposta de reubicar els alumnes de l’Acadèmia Cultura

Sigui com sigui, Pulido informa que a la reunió del 3 de març, el departament d’Educació també hauria proposat mantenir l’activitat del centre un temps fins que es construís un edifici nou, tot i que sense conservar la feina dels 25 professors de l’escola. “Els farien servir com un mocador”, denuncia Pulido, que avisa que no acceptaran cap solució que no respecti els llocs de feina dels docents. Aquesta solució, a més, podria provocar que els professors marxessin del centre, sabedors que en poc temps perdran la feina, fet que afectaria el projecte educatiu de l’escola, avisa Pulido.

Per altra banda, Pulido titlla “d’horrible” la proposta d’Educació de reubicar els 330 alumnes de l’Acadèmia Cultura en uns altres centres de la ciutat. En aquest sentit, es vol enviar els estudiants de Secundària a l’Institut Eduard Fontserè de la Florida –un centre de màxima complexitat– i els de Primària col·locar-los als barracots de l’escola Ernest Lluch, l’edifici de la qual quedarà enllestit aviat després d’una dècada de lluita per aconseguir-lo.

Aquesta solució no convenç la comunitat educativa de l’Acadèmia Cultura, que se sent “enganyada” i reclama al conseller d’Educació, Josep González Cambray, que compleixi la “paraula donada” i assumeixi la titularitat del centre i les nòmines dels professors. Des d’Educació, en canvi, rebutgen que hi hagi hagut cap engany i diuen que han buscat solucions “fins a l’últim moment”.

Així mateix, Educació recorda que la finca on hi ha el col·legi no compleix la normativa necessària per ser escola pública i que la “decepció” per no poder-la salvar “ha estat conjunta”. Amb tot, en el moment del tancament d’aquesta edició, el departament d’Educació encara mantenia una reunió amb la direcció del centre per trobar una solució.

Suport del Ple

Per la seva banda, el Ple del febrer va aprovar una moció en suport de la comunitat educativa de l’Acadèmia Cultura i exigint la seva integració a la xarxa d’escoles públiques. Van votar-hi a favor el PSC, els comuns, Ciutadans i PP, mentre que ERC –formació a la qual pertany el conseller Cambray– hi va donar suport parcial. El portaveu republicà, Antoni Garcia, va criticar que hi ha formacions del Ple que al Parlament reclamen precisament endurir les condicions per integrar escoles privades a la xarxa pública.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram