PDU

El PDU Biopol-Granvia afecta a un 10% del territori de la ciutat. Foto: Ajuntament

Els tècnics del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat han emès un informe desfavorable al Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia, que està en fase d’al·legacions fins a finals de març. Segons l’informe, que Acció Climàtica ha enviat a Territori, hi hauria errors de càlcul en l’estudi ambiental pel que fa a les emissions derivades del desenvolupament del pla urbanístic, i planteja la necessitat de refer els càlculs “amb més rigor tècnic”.

Per altra banda, Acció Climàtica assenyala que no s’hauria fet cap anàlisi de la vulnerabilitat de l’àmbit afectat pel PDU davant l’impacte ambiental que suposaria el pla, és a dir, sobre tot allò relacionat amb increments de temperatura, precipitacions, pujades del nivell del mar o temporals marítims. En aquest sentit, l’informe avisa que en el context d’emergència climàtica actual, “els fenòmens climàtics extrems com les inundacions seran més freqüents i de major intensitat”.

Nou revés al pla

Des de l’entitat ecologista La Saboga assenyalen que aquest estudi pot suposar el replantejament de tot el projecte del PDU, ja que “de cap manera s’assoleixen, tal com està plantejat, els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle recollits a la Llei de Canvi Climàtic”. Cal destacar que l’informe emès per Acció Climàtica és fruit d’una al·legació que l’entitat ecologista va trametre al departament, en la qual apuntaven a les mancances del projecte del PDU en matèria ambiental.

Tanmateix, Acció Climàtica sí que dona el vistiplau a la preservació de Cal Trabal que contempla el nou PDU, la qual, “constitueix una adequada mesura d’adaptació als impactes del canvi climàtic, tot afavorint la conservació dels serveis ecosistèmics en un àmbit altament antropitzat”.

“No hi ha marxa enrere”

Preguntades per aquesta publicació, fonts municipals s’han afanyat a aclarir que aquest informe incorpora prescripcions tècniques que s’hauran d’afegir al document ambiental definitiu del PDU. Per tant, expliquen, l’elaboració de l’informe crític respon a una tramitació “normal” de qualsevol document urbanístic, i asseguren que el document d’Acció Climàtica no pot fer marxa enrere la tramitació del projecte urbanístic.

Amb tot, des del consistori han expressat que els apunts d’Acció Climàtica “s’analitzaran amb detall” i han sortit a defensar l’estudi ambiental del PDU. “No només és un estudi seriós, sinó que a més incorpora totes les mesures i accions que s’han d’implantar perquè el nou sector sigui un àmbit mediambientalment saludable i sostenible”, han afirmat. I arribat el cas que fos necessari, afegeixen, s’incorporaran les modificacions escaients.

Territori: “No és cap informe preceptiu”

En aquesta línia es mouen fonts del departament de Territori, que precisen que aquest document “no és cap informe preceptiu”, en declaracions recollides per l’ACN, i que es tracta de recomanacions que ara analitzarà el personal tècnic per tal d’incorporar al PDU tot allò que sigui necessari perquè el planejament urbanístic s’ajusti a la normativa mediambiental. En aquest sentit, les mateixes fonts rebaten les plataformes opositores i asseguren que el document emès ara per Acció Climàtica no comportarà un replantejament íntegre del PDU.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram