No es pot separar la naturalesa d’allò que és humà. Aquest ha de ser el contracte: el bé comú. I l’única cosa que pot salvar el planeta és el gust de l’aire, de l’aigua, de bosc … Tot animal, vegetal o mineral participa d’una consciència única formant una estructura que treballa conjuntament, doncs depenem uns dels altres. Va ser la hipòtesi Gaia, del físic Lovelok, que va considerar que cada espècie compleix una funció imprescindible, com també és inesborrable la simfonia de Bill Withers, Lean on me: “Recolza’t en mi si no estàs fort i seré el teu amic, t’ajudaré a continuar”.

Tot discurs que vingui a dir-nos que la culpa dels problemes està a l’altra banda, que cada dia s’ha de renunciar a un sentiment, que no importa el que succeirà d’aquí a deu anys, que per anar cap endavant no cal mirar enrere, és una mirada malbaratada -la gran majoria perd molt més-, perquè on no s’atén la igualtat com a possibilitat, també arriba essent un fracàs dels que més guanyen, aquells que prefereixen castigar a atendre necessitats, aquells que munten creuades perquè veuen enemics arreu.

És en la cura des d’on es reclama escoltar les veus diferents, les que no se solen sentir

La desigualtat és una violació de la dignitat humana. Resulta una infàmia infligir patiment i despreocupar-se’n. I és en la cura, aquesta obligació moral que posa l’accent en les relacions entre els éssers vius, des d’on es reclama escoltar les veus diferents, les que no se solen sentir. La saviesa femenina, en aquest sentit, ha estat extraordinària al llarg de la història; per l’atenció cap als seus companys, les seves famílies, les seves amistats i el grup. Gràcies a la seva capacitat d’emoció (una veritable educació del caràcter), moltes professions i solidaritats han demostrat que hi ha alguna cosa més que lleis i drets quan ens aguaita el dolor, un fet sociocultural que augmenta les nostres probabilitats de funcionar amb responsabilitat. Mirar cap endins per tenir cura del de fora; atendre els cossos, els temps, els espais, protegir qui ens protegeix. El cultiu de la cura perquè la pena es converteixi en justícia.