Diuen que són hores decisives. Deien que, tot i no votar res diumenge dia 29 a Manresa, la jornada de debats de la CUP podia servir per desencallar la investidura. Es deia, també, que la formació anticapitalista està rebent unes pressions desproporcionades per investir Artur Mas. Això els irrita i, a tenor de la seva reacció cada vegada que perceben un ‘pressing’ més, sembla que l’acord per acceptar el candidat de Junts pel Sí estigui més lluny. Ara bé, els favorables a reelegir el president no estan sols en la tasca d’extorsionar els cupaires.

Unes 140 persones més o menys rellevants van signar un manifest fet públic un dia abans de la crucial reunió de tots els sectors dels antisistema amb l’únic argument de demanar a la CUP no investir Mas. Afirma coses com “més enllà de la defensa de la independència, som moltes les persones que coincidim en el fet que cal un gir a l’esquerra en les polítiques socials”. Parla de regeneració política, corrupció –on assenyala explícitament CDC–, pobresa i bancs. I, tot i defensar la independència, diuen que fins ara en la gestió del procés s’ha confós país i partit i “s’ha pretès construir una identificació banal reduint-ho tot a una sola persona”. Tot plegat es resumeix en el títol: ‘Per un gir a l’esquerra’.

El ‘pressing CUP’ és, en aquest cas, dels anti-Mas. En el moment més crucial i en el moment en què la proposta de Junts pel Sí és més coral i té més voluntat d’integrar més gent sense que ningú es despengi, el manifest que, per cert, encapçalen Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, pretenia influir en les 1.600 persones que aquest diumenge passat podien decidir el futur del procés. Procés Constituent, el projecte que havia de fer confluir tot l’independentisme per escriure una Constitució independentista, pretén ara acabar de trencar la unitat que se suposa que s’està construint. Ja veurem, en aquests pròxims dies, com es desenvolupa tot plegat i quins resultats ha tingut la pressió d’uns i altres.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram