A l’actualitat ningú nega la necessitat dels partits polítics com a instruments necessaris per a garantir la democràcia tot i les critiques generalitzades pels molts casos de corrupció destapats i el comportament de molts dels seus dirigents (imputats, corruptes… ).

De fet els partits polítics, que són organitzacions que defensen els interessos d’una classe social i els seus objectius es recullen en la seva ideologia i en el seu programa, són la garantia de la democràcia. Encara que hi ha qui diu que ja no hi ha classes socials, la realitat, que és molt tossuda, ens diu que a la nostra societat hi ha persones molt influents, poderoses i riques i altres, que contribueixen amb el seu treball a crear riquesa, que cada dia perden més drets, són més pobres i tenen més dificultats per a viure amb dignitat.

Ara bé, com s’explica la corrupció en la majoria dels partits? El problema ve de lluny. Durant la Transició es va prioritzar garantir l’estabilitat dels partits donant un poder gairebé il·limitat a les cúpules dirigents. Aquest poder, els partits majoritaris (PP, PSOE i CiU a Catalunya), ho han utilitzat per aconseguir adhesions i submissions indestructibles. Sí a més les seves auditories les fa el Tribunal de Comptes que ells mateixos escullen, que el resultat sigui la manca de transparència, la corrupció, el nepotisme… no pot ser cap sorpresa per a ningú.

Cap dirigent d’aquests partits assumeix cap responsabilitat i, encara que siguin clares les evidencies i les proves de la seva culpabilitat (cas Bárcenas, Pallerols…), ningú dimiteix.

Ens troben també que en política, com a tot arreu, el perill de corrupció és quelcom inherent a la seva existència per aquest motiu calen els instruments que evitin aquest perill. Les lleis han d’assegurar un rigorós control i la transparència dels partits ha de ser una de les condicions necessàries per evitar el nepotisme i la corrupció.

Malauradament la nostra deixadesa, la nostra inhibició (hem deixat la política en mans de professionals) també ha contribuït a arribar a aquesta situació.

Ara tots hem d’assumir la nostra responsabilitat. Hem de denunciar públicament als corruptes, siguin del partit que siguin, hem d’expulsar-los de les institucions (a la societat civil tenim la força, i no hem de donar cap vot a cap partit amb corruptes en les seves llistes) i hem de recuperem la democràcia com instrument per aconseguir una societat més justa. D’aquesta manera no podem continuar.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram