Natura Encesa

Governar una ciutat implica responsabilitat, prendre decisions i assumir-ne les conseqüències, sobretot quan les decisions són errònies com en el cas de la que ha pres el govern del PSC de licitar l’espectacle d’iniciativa privada ‘Natura Encesa’ a l’idíl·lic paratge dels Jardins de Torre Girona, tot i tenir a la contra tots els elements objectius disponibles.

Un espectacle lumínic nadalenc que encara no ens podem explicar com es pot celebrar als Jardins de Torre Girona, un espai considerat reserva de la biodiversitat que l’Ajuntament de Barcelona es va comprometre a protegir quan la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) li va traspassar el 2019. Tot i això, hem vist com el govern municipal del PSC ha autoritzat l’espectacle sense cap mena de vacil·lació, malgrat que els informes universitaris i el sentit comú mostrin i avancin que és una mala decisió.

Ho han dit les veïnes de la zona que, des del primer moment i liderades per l’Associació de Veïns i Veïnes de Zona Universitària, han rebutjat públicament la licitació i fins i tot han interposat una denúncia. I, a més, ho diuen els dos informes elaborats per la UPC, un d’intern i l’altre extern, on es detalla amb exactitud l’impacte negatiu que tindrà el ‘Natura Encesa’ en un indret paradisíac de les Corts, reserva de la natura i de la biodiversitat amb més de 68 espècies, 37 de les quals protegides, que tenen el seu hàbitat en aquest parc. Sense deixar de banda que, un cop més, es privatitza temporalment un espai públic, impedint que la ciutadania en gaudeixi sense cap cost.

En aquest temps s’han adherit a la queixa sindicats, organitzacions ecologistes i associacions veïnals i ciutadanes d’altres barris de la ciutat, ja que preservar la natura i la no privatització de l’espai públic no és una qüestió territorial; és una qüestió de sentit comú.

Des del grup municipal de Barcelona En Comú ja vàrem presentar un prec al Plenari d’octubre demanant al govern del Districte l’elaboració d’un informe municipal tant previ com posterior a la realització de l’espectacle ‘Natura Encesa’. Un prec que va ser acceptat, tot i que encara no hem rebut la part corresponent a l’avaluació de l’estat previ del parc. És per això que al Plenari de desembre presentarem una iniciativa per demanar al govern de les Corts el compromís de no tornar a permetre un espectacle d’aquestes característiques en aquest indret i que es busqui un espai alternatiu.