Sembla, tanmateix, que estem pendents d’Espanya. Potser no hi ha altra alternativa: del govern espanyol i del Congrés en depèn que tot això de l’autodeterminació de Catalunya no sigui més que una altra cara de la frustració, un gest impotent que acabi als tribunals, un plegat de papers que s’impugnen d’una forma o de l’altra, sense descartar que amb la reforma de la llei del TC que van aprovar fa uns mesos es pugui enviar la policia al Parlament i dissoldre els organismes que es considerin disconformes als dictats del Sacrosant Tribunal Constitucional.

La independència té un full de ruta, teòricament alliberat del que passi o no passi a Madrid: però la realitat és que de Madrid depenen encara massa coses. Les forces independentistes a Madrid intenten condicionar la política d’allà, perquè saben que en penja fatalment la política d’aquí. No arriba cap divendres, així, que no facin a Madrid una reunió del Consell de Ministres on impugnin, pledegin, amenacin o persegueixin alguna cosa relacionada amb el sobiranisme, ara aquesta Comissió Constitucional, la feina de la qual és elaborar un esborrany de Constitució per a la República Catalana.

La formació d’un govern a Madrid no està sotmesa a terminis, vull dir que podem arribar a la primavera i més enllà i encara no saber si hi haurà un govern progressista o conservador; si el PP repeteix gràcies a l’abstenció del PSOE o si el PSOE governa amb Podemos i l’abstenció dels independentistes, els quals sempre condicionaran qualsevol ajut al referèndum, com ho haurien de fer els dels Podemos, almenys si no volen enganyar-nos a tots definitivament. Podemos i els seus socis catalans podran al final abaixar-se els pantalons amb la proposta —o diluir-la amb alguna fórmula buida de contingut—, però la força de l’independentisme, sigui el de DL o d’ERC passa per no acceptar res que no sigui això: un referèndum legal i acordat, i potser fins i tot la retirada de la querella contra Mas i els consellers ‘responsables’ del 9-N. Errejón ja ha dit que si formen govern instarà la sempre ‘independent’ fiscalia a fer-ho. Ens agrada pensar que amb una justícia independent del poder executiu estaríem millor, menys quan de les querelles se’n pot fer mercadeig polític, etc.

La clau de tot, ara mateix, no la té el PP, que està sent cada vegada més arraconat, víctima del seu sectarisme, la seva putrefacta corrupció i la seva curtesa de mires. La nova esquerra dels Podemos i les seves mil marques ‘confederals’ és la que pot aportar la llum que li falta a tot plegat; serà la prova de foc que ens mostri que vertaderament són reformistes i no tan sols una altra forma d’embolicar la troca (latuerka). Podemos i els seus companys de viatge poden formar govern a Madrid, i aquí a Catalunya poden sumar-se al procés constituent —cosa que portaven al seu programa—, a canvi que els independentistes de Madrid els ajudin a fer-se amb el govern d’Espanya. Per fer tot això els cal cintura política i deixar de banda un sectarisme que ja els fa assemblar-se massa a aquells que volen desplaçar. El sectarisme de PP i PSOE ja és una cosa horrorosa.

Aquesta setmana, Rajoy es queixava que els seus milions de votants quedarien desatesos amb un pacte ‘progressista’, sense pensar en els milions de catalans que només troben frustració política, governi qui governi. A Espanya tothom governa ‘per als seus’, i als altres que els bombin… La cultura política espanyola es troba ara forçada a canviar, empesa pel repte que se’ls ha plantejat des de Catalunya. Podríem esperar que en un parell de mesos s’abonin a la cultura del pacte —governar per a tothom, però de moment és més probable el paisatge amb noves eleccions que no l’arribada de l’entesa.

Si aquesta acabés arribant, però, només seria per deixar clara una nova decepció: la d’aquells catalans que encara esperen que Espanya faci un pas i pacti un nou acord amb Catalunya, sigui en forma de referèndum o d’algun succedani fiscal o aquell ministeri de la plurinacionalitat, cosa grotesca. Els pròxims mesos —que seran mesos llargs— serviran per portar cap a El Procés tots aquells ingenus que encara creuen que els reis màgics poden repartir totes les joguines en una sola nit, i portar la igualtat, la prosperitat i la meravella en un món en què sempre s’ha de triar entre dos mals igualment fastigosos. Ja ho veurem. Salut, etc.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram