El Col·legi de Periodistes va acollir el dia 14 de maig la presentació de la cinquena edició de l’Anuari dels silencis mediàtics, el projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que encapçala aquest periodista i que recopila, en dotze reportatges d’investigació, els temes més silenciats pels grans mitjans de comunicació del nostre país durant el 2014. Avui, l’Anuari, finalment és a l’abast del públic.

L’Anuari Mèdia.cat és una iniciativa de l’Observatori crític dels mitjans que, inspirada en el projecte nord-americà Project Censored, va començar el seu camí l’any 2011. Després de cinc edicions, el projecte ja compta amb 54 reportatges publicats, alguns dels quals han tingut posteriorment un important ressò mediàtic, com és el cas Palma Arena, la vulneració de drets al CIE, la SICAV de la família Borbó, les xifres del frau fiscal o la xarxa de solidaritat de Ciutat Meridiana.

L’acte va servir per presentar la renovació del web de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. Va comptar amb la participació de Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya Fons; Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari, i Joan Canela, editor de Mèdia.cat, a més d’aquest que signa el redactat.

La nova edició de l’Anuari Mèdia.cat compta, a més dels reportatges d’investigació, amb dotze infografies amb dades inèdites i també amb un almanac amb els temes més silenciats cada mes de l’any passat. L’Anuari Mèdia.cat ja ha activat el nou web des d’on es podran descarregar i consultar els temes silenciats de les darreres edicions de l’Anuari. Com els quatre Anuaris anteriors, el del 2015 també s’ha finançat a través del micromecenatge i compta, a més, amb el suport del Col·legi de Periodistes, de la Fundació Catalunya i de sis universitats. Aquest any, a través de l’aportació de quasi 600 mecenes a la plataforma Verkami, s’han recollit 15.580 euros. Assolir-lo ha permès també renovar el web de Mèdia.cat, canviar-ne el disseny i afegir noves seccions i continguts. Sis dels reportatges inclosos en aquesta edició són obra d’estudiants de la UAB, UPF, URL, UV, UVic i UdL.

Els dotze temes que recull el projecte d’aquest any han estat seleccionats d’entre un llistat de cent possibles opcions. Per elaborar aquesta llista, el Grup de Periodistes Ramon Barnils “ens reunim amb altres professionals i fem un seguiment del que es publica als mitjans al llarg de l’any”, precisa Rovira. Un cop fet el recull, la junta del Grup Barnils tria aquells temes més silenciats i més rellevants, procurant que hi hagi diversitat. Enguany, el ventall dels dotze reportatges abasta temes de caire polític, social i científic, i són els següents:

– Les connexions entre Gas Natural i la Cosa Nostra.
– Gilead: el preu de curar l’Hepatitis C.
– Generalitat Valenciana: líders en destrucció d’ocupació pública.
– Petromiralles expulsa 600 camperols a Guinea Bissau.
– Endesa i les ombres del Fòrum
– Purins, situació límit.
– Freixenet acapara el 60% dels ajuts europeus a la promoció del vi.
– Turisme de creuers: la invasió de les ciutats flotants.
– Mateu Isern, d’advocat de la Banca a alcalde del PP de Palma.
– Els comptes de Societat Civil Catalana.
– El pastís de les TIC.
– La banca ètica salva les entitats del tercer sector.

David Bassa és president del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram