La pandèmia ha trastocat moltes realitats, provocant canvis en tota mena de situacions quotidianes. En un moment on els carrers suposaven un perill i la vida s’havia de gestionar des de la seguretat de la llar, moltes persones van descobrir que podien demanar un ventall de productes i serveis des del seu telèfon mòbil. I és en aquest punt on tot un seguit d’empreses van aprofitar la manca d’un marc legal regulador per incorporar a la ciutat un nou model econòmic precaritzador: les cuines industrials i els supermercats fantasma.

I així, sense previ avís, al carrer Felipe de Paz, una empresa pretenia instal·lar una macrocuina industrial amb un nombre ingent de fogons que van ser detectats en el moment de construir una xemeneia de colossals dimensions. Moment on, des del Districte i gràcies a una ràpida intervenció dels serveis tècnics, vam aturar les obres.

A principis del 2021, i malgrat el context de pandèmia, les veïnes de les Corts i de Sant Martí van sortir al carrer i van enviar un missatge clar: no a la precarització ni dels seus barris ni de les condicions laborals, no a aquestes macrocuines i supermercats fantasma. L’Ajuntament va respondre a aquesta demanda dictant una moratòria de noves llicències i posant-se a treballar en la regulació d’aquesta nova activitat.

I, finalment, aquesta regulació ha vist la llum i protegeix els drets del conjunt de veïnes de la ciutat i del seu comerç de proximitat, comerç que dona vida, sentit i complicitat als barris de Barcelona. Les anomenades dark kitchens només podran obrir en zones industrials i complint un seguit de condicions: que disposin de voreres amb més de 25 metres d’amplada, d’una separació entre elles de 400 metres i d’una zona d’estada per als seus repartidors. La nova regulació també mira pel seu benestar. Pel que fa als supermercats fantasma, es prohibeix l’obertura de nous establiments i es regulen totes les activitats de repartiment que es fan en comerços de plats preparats i restauració, cosa que a la pràctica suposarà una millora de la salut dels nostres barris i del nostre comerç de proximitat.

Al barri de les Corts, on hem treballat constantment amb les veïnes de la zona, aquesta regulació suposarà tancar una ferida oberta i sobretot deixar entreveure molt clarament la responsabilitat i sentit de ciutat que hem mantingut durant tot el procés de redacció i, molt especialment, la cura i l’estima que sentim pel barri de les Corts i la seva gent.

Hem treballat per una regulació ambiciosa, acurada i valenta que posa nom i cognom a aquest buit legal que existia i que defensa les veïnes, millora les condicions de treball i promou el comerç de proximitat, el comerç que ha donat, dona i donarà vida a la nostra estimada ciutat.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram