David Bondia

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha creat una Comissió de reparació per a supervivents de violència sexual a les escoles de Barcelona. Davant les denúncies de violència sexual i vexacions per part d’un educador a l’Escola Barcelona al llarg de 20 anys, i la manca de reparació i acompanyament a aquestes supervivents, la Sindicatura va trobar d’especial importància oferir un mecanisme per defensar els seus drets i reparar el dany patit per elles. Les supervivents d’assetjament o d’agressions sexuals poden trobar en la nostra institució un mecanisme més de defensa dels seus drets, i veure garantida l’atenció i el tractament que la llei estableix, així com els processos de reparació del dany als quals tenen dret. Principalment, els objectius d’aquesta comissió són proporcionar un espai institucional d’escolta activa a les persones supervivents, impulsar la celebració d’un acte de reparació i nodrir una reflexió sobre com millorar la prevenció d’aquesta xacra.

Darrerament, a causa del degoteig constant de casos d’abusos i d’assetjaments sexuals a infants i adolescents en escoles, hem pres consciència que estem davant d’un fenomen impune i sistèmic, no abordat en profunditat. I som conscients que només és la punta d’un iceberg, malgrat que molts cops podem estar davant de delictes que ja han prescrit.

El 90% dels casos d’abusos sexuals es parlen en l’edat adulta, ja que els infants no s’atreveixen a parlar. Els estudis demostren que, quan pateixes abusos sexuals en la infància i ningú no ho ha detectat ni t’ha ajudat, ets en una situació de vulnerabilitat amb episodis acumulatius de violència. Les supervivents acostumen a estar entre la vintena i la quarantena en el moment de la revelació. Però per molts anys que hagin passat, les persones supervivents no obliden i arriba el dia que s’atreveixen a parlar i a acusar. No ho expliquen quan volen, sinó quan poden. Llavors es troben amb la impunitat i l’encobriment.

Les supervivents d’assetjament o d’agressions sexuals poden trobar en la nostra institució un mecanisme més de defensa dels seus drets

Impunitat davant el silenci aixecat al voltant del perpetrador. Impunitat perquè sovint són casos que ja han prescrit, generant un gran sentiment d’impotència. I juntament amb el desemparament de les supervivents hi ha la reiterada actitud obstruccionista de les institucions per investigar els fets. El silenci còmplice de les institucions que encobreixen, que no donen acompanyament institucional a les supervivents. Institucions que prefereixen callar abans que visibilitzar el problema, escoltar i assumir responsabilitats.

Des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona som conscients que, malgrat que siguin casos prescrits, és l’hora d’aixecar les catifes. No podem deixar de nou les supervivents soles. Un cop trencat el silenci, cal crear espais perquè se sentin protegides i que no tinguin represàlies ni que el seu cas s’abandoni. Aquí rau la raó de ser d’aquesta comissió de reparació.

Hem de tenir clar que els delictes poden prescriure, però les seqüeles no. Si volem justícia, reparació i garanties de no repetició, és hora de començar a ser conscients del que va passar en moltes de les nostres escoles i avaluar les conseqüències d’aquells fets. Si bé no podem tornar enrere, sí que podem canviar el present i el futur de les supervivents.

David Bondia, síndic de greuges de Barcelona

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram