Si l’Estat espanyol és democràtic, ha de complir amb els tractats i pactes que ha signat en l’àmbit mundial. A la Carta de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) hi ocupa un lloc privilegiat el dret a l’autodeterminació. Igualment en els dos pactes internacionals de Drets Humans de 1966 (Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics).
També s’hi han dedicat nombroses declaracions i resolucions de les Nacions Unides. Al principi de la Carta s’hi enuncien els propòsits i es marca un dels principals objectius: fomentar entre les nacions relacions d’amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i en el de la lliure determinació dels pobles. També a l’article 55, la Carta recorda aquest objectiu, quan afirma que l’ONU promourà el desenvolupament econòmic i social, la cooperació internacional i el respecte universal dels drets humans, amb el propòsit de crear les condicions d’estabilitat i benestar necessàries per a les relacions pacífiques i amistoses entre les nacions, basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de l’autodeterminació dels pobles.
L’article 1.1 dels dos pactes citats coincideix en la seva redacció i diu el següent: “Tots els pobles tenen el dret a la lliure determinació. A partir d’aquest  dret estableixen lliurement la seva condició política i proveeixen igualment el seu desenvolupament econòmic, social i cultural
És veritat que el dret d’autodeterminació es refereix principalment a territoris colonitzats, però també parla de nacions o pobles que tenen el seu territori en un Estat determinat que discrimina els seus habitants per raó de llengua, d’impostos, de cultura, o per qualsevol altre valor universal. També és possible que tracti aquest poble com si fos una colònia. En aquest cas, aquests pobles, sempre que visquin en un estat democràtic, tindran dret a decidir el seu futur.
Per tant, aquesta és la qüestió: si l’Estat espanyol és democràtic, qualsevol dels pobles que el formen podrà exercir el seu dret a l’autodeterminació, cas dels catalans que volen exercir el seu dret a decidir, el 9 de novembre de 2014. Si l’Estat els ho impedís, quedaria clar que es viu en una dictadura, i aquesta situació hauria de ser coneguda per la UE i per l’ONU.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram