El líder de Reagrupament, Joan Carretero, durant l’entrevista a Línia Les Corts. C.G.

S’acosta la cita electoral del 28N i els partits inicien els actes oficials. Fa uns dies, Joan Carretero, líder de Reagrupament i candidat al Parlament per Girona, visitava Barcelona. Línia Les Corts ha pogut parlar amb ell sobre el present i el futur de Catalunya.

Reagrupament afirma que “deixa de banda les ideologies de dretes i d’esquerres, en favor de la independència”. Què hi ha darrera d’aquesta independència?

Durant anys, a Catalunya, se’ns ha fet creure que l’important era saber el color de la samarreta. El que nosaltres volem i prioritzem és que aquest país sigui independent, que pugui fer política, i la gent ja decidirà si és de dretes o d’esquerres.

Es pot pensar que Reagrupament és un projecte de transició fins que Catalunya sigui independent.

Així és. Quan Catalunya sigui independent, Reagrupament deixarà d’existir com a moviment.

Parlen d’una regeneració democràtica.

No som els únics que detectem que el sistema català és de molt baixa qualitat democràtica. Proposem, per exemple, una llei electoral en la qual es voti directament al candidat. Això faria créixer la implicació de la ciutadania vers la política. També apostem per una llei de transparència, que permeti a qualsevol ciutadà conèixer i trobar de manera senzilla les dades fiscals del govern. Aquesta llei ha d’assegurar que qualsevol ciutadà tingui un accés fàcil a la informació dels diners públics i privats que es belluguen al voltant de la cosa pública. Amb una llei de transparència adequada el Cas Millet és impossible. No perquè no hi hagi casos de corrupció, sinó perquè es detecten abans de que esclatin.

La independència és un requeriment innegociable per formar govern?

És clar, és el nostre objectiu fonamental, és irrenunciable i innegociable. Si existim és per això.

Quines sensacions han extret de les presentacions del seu partit a Barcelona?

Com més rural és el territori, més ens costa créixer. A Barcelona sempre hem tingut molts reagrupats. Ens trobem amb molts ciutadans desabuts i expectants.

L’independentisme té espai a Barcelona, malgrat la seva varietat de cultures?

Si la independència no tingués ressó a Barcelona, seria impossible que ens en sortíssim. Barcelona sempre ha respirat molta catalanitat, però els seus governs han apostat per presentar-la com a capital internacional abans que com capital catalana. Però si Barcelona no és la capital de Catalunya, no serà res al món. El que s’ha de fer és recuperar la seva ànima, la seva catalanitat.

Es presentaran a les eleccions del maig a Barcelona?

Això dependrà exclusivament de la voluntat dels nostres associats. Si a Barcelona es volen presentar, els donarem el nostre suport, però no estimularem la candidatura. Reagrupament es va crear amb l’objectiu de la independència de Catalunya, i aquesta passa només pel Parlament, i no pels Ajuntaments del país.

Què opina de les consultes populars sobre la independència de Catalunya?

Agraeixo i felicito la tasca dels voluntaris, crec que són positives des d’un punt de vista pedagògic. Ara bé, malgrat la bona voluntat, aquestes consultes no ens apropen més a la independència d’una forma real. Per aconseguir un estat català independent cal una majoria al Parlament.

Què passarà amb Reagrupament si no aconsegueixen entrar al Parlament?

El que s’hauria de replantejar és un canvi en la direcció. Espero que no s’esgoti mai la capacitat dels catalans de treballar per la seva independència; però està clar que si en 8 o 10 anys no s’aconsegueix, voldrà dir que Reagrupament no se n’ha ensortit i que cal buscar una eina nova.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram