El negoci dels pisos turístics ha desaparegut aquests dies. Foto: Arxiu

En José Luis Casas és un veí de Sant Gervasi que gestiona 12 pisos turístics a Ciutat Vella. Un bloc sencer amb 10 pisos i dos més d’individuals. La pandèmia del coronavirus ha provocat que el seu negoci hagi passat de ser molt lucratiu a generar zero euros. Ara, juntament amb una sèrie d’altres propietaris de pisos de Barcelona i altres punts de l’Estat que formen part d’Airbnb, ha creat la Plataforma d’Amfitrions Afectats per la Gestió d’Airbnb (PAAGA). En forma part gent que té un pis turístic fins a propietaris de 20 immobles.

La plataforma neix per denunciar el paper que aquests dies, asseguren, estan fent Airbnb i el govern de l’Estat. En declaracions a aquesta publicació, Casas denuncia que el govern espanyol “està prenent mesures relacionades amb els autònoms i els empresaris però sobre nosaltres no ha dit res”. Al mateix temps, acusa Airbnb “d’hipocresia” perquè es presenten “com un enllaç però gestionen el tràfic i les condicions”. “Ara no estan proporcionant cap ajuda als propietaris”, afirma. Per tot plegat qualifica la situació de “dramàtica”.

Preguntat sobre si creu que les seves queixes poden ser enteses per la ciutadania, amb tot el debat i la polèmica que ha generat el fenomen Airbnb en els últims anys, Casas afirma que és conscient que “el ciutadà té una visió negativa sobre nosaltres. Ens poden dir que ara venim a plorar però tothom plora”. Al mateix temps afegeix que “no es coneix la realitat del sector i la mala estona que estem passant”.

POSAR ELS PISOS A LLOGUER
En aquest escenari, una alternativa perquè els pisos puguin tornar a generar un rendiment econòmic, lògicament molt menor al que s’obtenia abans, seria posar-los al mercat de lloguer convencional. Això, segons Casas, no és senzill de fer d’un dia per l’altre, especialment en la situació actual. A banda, demana que, si els propietaris ho acaben fent, tinguin la possibilitat de poder tornar a passar a pis turístic quan les coses millorin. “Si el problema és que falta habitatge, que es posin les segones residències al mercat de lloguer, i no veig que això s’estigui fent”, afirma.