Palau de Pedralbes

El Palau de Pedralbes ja és de la Generalitat. Foto: Arxiu

El Palau de Pedralbes ha passat avui a mans de la Generalitat després que s’hagi tancat la cessió gratuïta de l’edifici i els seus jardins per part de l’Ajuntament, que fins ara n’era el propietari.

D’acord amb el text aprovat, l’edifici i el seu recinte passaran a ser una seu representativa i de relacions institucionals de la Generalitat. En roda de premsa, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que la intenció és que sigui un “segon palau” que aculli actes i que tingui un paper institucional important. No s’ha concretat, però, quins actes s’hi celebraran, cosa que es farà durant les pròximes setmanes.

18 anys d’espera

El procés de cessió del recinte va començar fa més de 18 anys. El 2004, l’aleshores alcalde Joan Clos i l’expresident Pasqual Maragall van arribar a un acord per al finançament del Museu del Disseny, a la plaça de les Glòries. La Generalitat es va comprometre a aportar dues terceres parts del cost total de l’equipament i, a canvi, l’Ajuntament cedia la propietat del Palau de Pedralbes i els seus jardins. Però no va ser fins al març del 2019 que el Ple de l’Ajuntament va acordar la cessió gratuïta del Palau de Pedralbes a la Generalitat. I fins avui, gairebé tres anys després, no s’ha fet efectiva.