suport i joc inclusiu

Un suport i un joc inclusiu. Foto: Josbel A. Tinoco

Les persones amb discapacitat visual tenen molts obstacles per poder moure’s de manera autònoma per la ciutat. Els semàfors, per exemple són senyals visuals. Has pensat mai què implica això per a les persones amb discapacitat visual?

Segur que has escoltat alguna vegada el senyal acústic dels semàfors adaptats, però com és que no sona sempre? El senyal dura un cicle de verd i funciona a demanda, l’activen els usuaris amb un comandament a distància. El mateix aparell serveix per obtenir informació de la xarxa de TMB i per ubicar l’entrada d’alguns edificis.

Un comandament a mà

Posa’t de nou en situació i imagina’t arribar a un pas de zebra, portes un bastó o el gos pigall agafat en una mà, a més plou i dus un paraigua per no mullar-te, i sense que et caigui res, has d’agafar el comandament, treure’l i prémer el botó pertinent. Tot enmig de la gentada.

Van ser els mateixos usuaris de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat que van expressar la dificultat que els suposava aquesta situació, i així va néixer el projecte 3D per a tothom de la mà de l’Ateneu de Fabricació de les Corts.

Els ateneus de fabricació són entitats de l’Ajuntament que tenen l’objectiu de promoure que la ciutadania aprengui a fer servir les eines de disseny digital, així que estan oberts a idees i projectes de tothom. L’Ateneu de les Corts té com a eix vertebrador la inclusió social i és aquest nexe el que ha portat la creació d’un suport per al comandament a distància que activa els semàfors. Es pot posar al bastó o a l’arnès dels gossos pigall i en facilita l’accés i ús. La peça està feta amb un disseny digital i creat amb impressora 3D.

“Si algú ve amb una necessitat específica podem ajustar el disseny del suport”

Roger Vilardell, coordinador de l’Ateneu de Fabricació de les Corts, explica que un dels punts més positius del projecte ha estat “la implicació directa de l’usuari final. Les mateixes persones que faran servir l’eina són les que anaven venint a testar el que anàvem creant”. Aquest testeig va portar-los a conèixer, per exemple, que “hi ha bastons de diferents diàmetres, i arnesos de diferents tipus”, recorda Vilardell. La peça creada s’ha adaptat tenint en compte aquestes diversitats. A més, el suport és resistent als cops, queda fixat per evitar pèrdues, i té una forma ergonòmica. Ja es pot adquirir a través del Banc del Moviment.

Vilardell destaca que “el disseny digital permet guardar l’arxiu i modificar-lo en qualsevol moment”. Per això, afegeix, “si algú ve amb una necessitat específica es pot ajustar el disseny”. Només cal demanar cita a l’Ateneu de Fabricació de les Corts.

Jocs inclusius

L’Ateneu també ha creat jocs de taula inclusius amb peces que tenen formes, mesures i textures diverses per facilitar que qualsevol hi pugui jugar. S’han fet amb màquina de tall làser i responen a una necessitat de les famílies que trobaven a faltar eines per gaudir plegades.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram