Al llarg del 2013 es posarà en marxa a Les Corts el programa Obert al futur, un pla formatiu gratuït impulsat per la Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, que compta amb la col·laboració dels districtes i les associacions de comerciants.

L’objectiu d’aquest pla és contribuir a la millora professional del sector i els serveis de proximitat a través d’una àmplia oferta formativa en gestió empresarial i capacitació tecnològica. Pel consistori aquestes són eines clau per millorar la competitivitat en un entorn de crisi, però també de canvis en els hàbits de compra.

El regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, ha subratllat “la necessitat de donar suport als comerciants en l’àmbit de la formació, ja que una major professionalització contribueix a un millor rendiment del negoci, imprescindible per fer front a l’actual context de crisi econòmica”.

La primera fase del projecte va començar a Horta-Guinardó però al llarg d’aquest any estarà disponible també pels comerciants dels altres districtes. En total, el consistori preveu que el pla beneficiarà més de 1.500 professionals del sector.

Per ara, s’ha començat impartint deu càpsules formatives on es tracten qüestions com quines són les noves tendències del sector i com renovar el negoci o quines són les oportunitats d’Internet i les xarxes socials pel petit comerç. A més, també se’ls ensenya a utilitzar la informàtica per millorar la gestió del negoci o diversos coneixements per interpretar els números de l’empresa.

UN PROGRAMA A MIDA

Es tracta d’una formació continua que s’anirà desenvolupant al llarg de tot l’any en funció de la demanda del sector i que es vehicula a través del districte i les diverses associacions de comerciants de cada barri.

A més, les classes s’adapten als horaris dels botiguers (14-17h) i tenen lloc al mateix territori, ja que tots els mòduls s’imparteixen a espais municipals del districte. Tota l’oferta formativa i el formulari d’inscripció es pot consultar al web de Barcelona Activa.

El programa sencer contempla un catàleg de 26 càpsules independents de tres hores de durada cadascuna i s’agrupa en quatre itineraris formatius.

El primer dels grups de cursos s’anomena És el moment de fer canvis, en el que s’introdueix als participants en aquest nou món 2.0. El segon bloc és l’Econòmic financer, el tercer tracta sobre el Màrqueting digital i l’últim té a veure amb el Software de gestió empresarial.

A part, el programa també inclou càpsules de sensibilització o divulgació amb sessions d’iniciació a Facebook i Twitter, com anunciar-se a Internet o conèixer els recursos i serveis que Barcelona Activa ofereix a les empreses.

El suport de l’Ajuntament al comerç

El comerç de Barcelona està representat per un gran nombre d’empreses familiars, petites i mitjanes que, situades en la trama urbana de la ciutat, són font d’activitat econòmica, cohesió social i mobilitat sostenible. I és que la majoria de compres es fan a peu, tal i com posa de manifest la darrera enquesta Òmnibus Municipal de Comerç 2012.
Per tal de preservar i millorar aquest comerç urbà i de proximitat, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Direcció de Comerç i Consum i Barcelona Activa, treballa amb els districtes i les principals associacions del teixit comercial. També reforça el treball conjunt entre el sector públic i privat com a eina per donar resposta a les noves necessitats i requeriments del sector.
En aquest context s’emmarca Obert al futur, una nova eina que el consistori posa a disposició d’aquest col·lectiu, amb l’objectiu d’ajudar-lo a encarar amb èxit els reptes d’un entorn econòmic difícil i una societat cada vegada més digitalitzada, amb uns consumidors més informats i més exigents.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram