Salvo, al mig, en un homenatge del 2017. Foto: Helle Ketnner / ACN

Maria Salvo, lluitadora antifranquista i personatge històric referent, va morir la setmana passada als 100 anys. Amb el seu traspàs, es perd una figura històrica que va jugar un paper clau en la lluita contra la dictadura i, posteriorment, durant la democràcia.

Salvo, nascuda el 1920 a Sabadell i cortsenca d’adopció a partir del 1927, militava a la UGT en esclatar la Guerra Civil, però posteriorment va ingressar a les joventuts del PSUC. Després de la guerra es va haver d’exiliar, però va acabar passant diversos anys empresonada, una part dels quals a les Corts. Ja en democràcia va fundar l’associació Dones del 36 i va rebre diversos reconeixements per la seva lluita contra la dictadura.

També va ser presidenta de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics i fundadora de l’Associació Les Dones del 36. El 2003 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona, el 2004 va ser nomenada Doctora Honoris Causa per la Universitat Politècnica de Barcelona i el 2005 la Generalitat va atorgar-li la Creu de Sant Jordi.