El Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), Lafede.cat-Organitzacions per a la justícia global i la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) van demanar, el passat mes de maig, que el Pacte per Barcelona s’obrís a la participació de tots els actors socials i mediambientals de la ciutat. Ara, després de gairebé dos mesos de treballar conjuntament, han presentat un document que marca les mesures a aplicar per sortir de la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia del coronavirus.

Aquest document ha comptat amb la col·laboració de més de vint entitats i federacions, i ja s’ha fet arribar a la mesa del Pacte per Barcelona. L’objectiu principal que es marquen les agrupacions implicades és posar fi a la “dinàmica creixent de desigualtat i vulnerabilitat d’amplis sectors socials”, un fet que, a més, “dona l’esquena a la sostenibilitat” de la ciutat, segons denuncien des de la FAVB.

Per aconseguir aquesta meta, les entitats tenen clar que “la resposta a la crisi no pot ser la mateixa que l’anterior”, originada l’any 2008, ja que consideren que, en aquella ocasió, la reacció de les administracions no va servir per solucionar des de l’arrel els problemes plantejats. En aquest sentit, creuen que no es pot tornar a “repetir l’error” de centrar-se en la recuperació d’uns sectors econòmics determinats a costa de permetre que “augmentin les desigualtats socials, la precarietat en el treball i, en conseqüència, la vulnerabilitat de les persones i de les famílies”.

És per això que, per superar aquesta nova crisi, asseguren que cal apostar per “les economies que valoren la permanència, l’arrelament en el territori, la cura pel medi ambient i els valors socials”, per davant d’un model que s’ha demostrat insostenible arran de la pandèmia. Una situació d’emergència que, tal com assenyalen les entitats, també ha posat de manifest “la falta de recursos en habitatge social, sanitat i educació”, una mancança que cal revertir “si volem una societat justa”, afirmen des de la FAVB. En definitiva, recorden que “és intolerable que aquestes desigualtats socials colpegin especialment els infants i les persones més grans”, essent la tercera edat el col·lectiu que més ha patit, també, l’impacte de la Covid-19.

Sigui com sigui, les entitats socials valoren positivament la creació del Pacte per Barcelona, però creuen que els actors econòmics que hi participen volen restablir el sistema d’abans de la pandèmia, objectiu que han deixat clar que no comparteixen.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram