Imatge del carrer de les Corts

Imatge del carrer de les Corts en direcció muntanya el desembre de 1930. Foto: Arxiu municipal de les Corts

Amb l’arribada del 2023 es compleixen 200 anys de la primera independència del poble de les Corts, que va tenir lloc el 1823. Així ho recorden des de Curtibus, l’associació local que difon la memòria i cultura històrica del barri que dona nom al districte. Per commemorar l’efemèride, l’entitat organitzarà un seguit d’activitats que es faran durant l’any.

Així doncs, l’associació ha posat en marxa una campanya de comunicació per difondre i reivindicar la història de l’antic poble de les Corts. Enric Sellarès, un dels membres de Curtibus, explica que estan organitzant una exposició de cara a finals d’any on s’explicarà tota la cronologia que va portar les Corts a ser un municipi independent de Sarrià.

Però això no és tot. I és que, tal com comenta Sellarès, l’associació vol que la divulgació d’aquest fet històric arribi al màxim nombre de veïns. És per això que durant l’any volen publicar grafismes a la seva web i a les xarxes socials “perquè sigui accessible i fàcil de consumir per tothom qui estigui interessat”. A més, també explica que estan preparant una auca perquè els més petits també puguin conèixer l’origen del barri.

Finalment, Sellarès diu que tenen previst organitzar dos actes de caràcter festiu on hi hagi activitats com ara un test sobre la història de les Corts, a més de vendre la samarreta commemorativa que presentaran els pròxims mesos: “Volem fer una mica de ‘pàtria’ del barri”, conclou.

L’origen

La celebració no té sentit sense entendre d’on ve la primera independència del poble de les Corts. I és que després d’uns anys de lluita, el 1821, a l’inici del Trienni Liberal a Espanya, els habitants de les Corts van aconseguir que els hi acceptessin el projecte de rodalia del nou terme cortsenc. Aquest projecte permetia una constitució pròpia dos anys més tard. Així doncs, el 5 de gener del 1823 es van fer les primeres eleccions de l’Ajuntament de les Corts, a Cal Prat d’en Cuyàs, una de les finques del poble. I és que les masies eren un dels trets més característics de la zona.

Que les Corts pogués escollir el seu consistori implicava que s’havia convertit en un municipi independent de Sarrià, que era el que buscaven els seus habitants. Però després d’aconseguir-ho el gener del 1823, la municipalitat només va durar fins al novembre del mateix any, coincidint amb el final del Trienni Liberal, fet que els va tornar a obligar a annexionar-se amb Sarrià de nou.

Però la lluita per tornar a ser un territori que no depengués del seu veí no es va aturar. El 1836, amb el retorn del Trienni Liberal, es va constituir definitivament l’Ajuntament de les Corts segregat del de Sarrià.

Sobre aquesta història, el periodista i historiador Albert Torras, explica que recordar l’origen del poble de les Corts és una bona manera de reivindicar “les seves arrels rurals”, fet en el qual també coincideix amb el membre de l’associació Curtibus, Enric Sellarès.

En aquest sentit, Sellarès explica que “els plans urbanístics s’han carregat molts edificis històrics del barri” i és per aquest motiu que la celebració del bicentenari “també els reivindica”. Torras, per acabar, afegeix que les Corts “és un dels barris més urbanitzats, però que manté molta ruralitat”.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram