La situació de les residències és motiu de polèmica. Foto: Blanca Blay / ACN

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ha publicat un comunicat per denunciar la situació que han patit i estan patint moltes de les residències de gent gran de la ciutat, a causa del coronavirus, és “la crònica d’un desastre anunciat”. L’entitat considera que la gran quantitat de casos de coronavirus i de defuncions que hi ha hagut en moltes residències demostra la “incompetència i la indolència de les persones que comanden el nostre sistema de salut i d’atenció a les persones vulnerables”.

Des de la FAVB recorden que a Barcelona hi ha 222 residències, de les quals 23 són de titularitat pública –quatre de l’Ajuntament i 19 de la Generalitat–. Denuncien que “totes estan gestionades per empreses privades amb afany de lucre”, cosa que implica que paguin “sous de misèria” als seus treballadors i tinguin unes plantilles molt curtes. En aquest escenari, alerta l’entitat veïnal, cal afegir la “nul·la vigilància” per part de l’administració del compliment de les condicions que marquen els contractes d’adjudicació.

Per tot plegat, la FAVB considera que les persones que viuen en aquestes residències “veuen vulnerats els seus drets de ciutadania, ja que queden excloses de part de la cartera de serveis sanitaris i programes de salut en general”. L’entitat també recorda que des del 2017 porta exigint que l’assistència sanitària a les residències s’hauria de fer des dels Centres d’Atenció Primària (CAP). Aquesta possibilitat, lamenten, sempre ha estat rebutjada per la Generalitat, com expliquen que va passar el passat mes de desembre en la darrera trobada celebrada per tractar el tema.

Per acabar, des de la FAVB, a banda d’exigir la depuració de responsabilitats, demanen que es respectin “tots els drets” de les persones que viuen en residències, que es “compleixin les lleis i normatives que vetllen per la salut pública”, que hi hagi “avaluació i transparència” en la gestió i que les direccions de les residències assumeixin la seva responsabilitat “per no haver denunciat qualsevol tipus d’incompliment per part de l’administració responsable”.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram