La Favb vol que es tanquin tots els pisos turísitcs. Foto: Xavier Pi / ACN

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha demanat al govern espanyol, juntament amb 38 associacions i federacions de veïns de l’Estat que tanqui tots els pisos turístics perquè poden ser una “font d’expansió del coronavirus”.

En un comunicat emès, les entitats veïnals afirmen que els veïns que conviuen amb els habitatges turístics han d’afegir, a la preocupació general provocada per la pandèmia, “una de més particular causada pel funcionament continuat dels pisos turístics, que eludeixen qualsevol control en ple estat d’alarma”. Les entitats acusen d’irresponsable el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per haver declarat serveis essencials determinats allotjaments turístics. “Alguns d’aquests allotjaments turístics autoritzats són habitatges d’ús residencial en comunitats de veïns reconvertits en pisos turístics”, denuncien en el comunicat.

Des del punt de vista sanitari, afegeixen aquestes entitats, la situació “és un disbarat” perquè s’autoritza, en temps de quarantena, un “major trànsit de persones als edificis”. El govern de l’Estat, lamenten, “posa la malaltia i la por als nostres edificis, on hi ha gent gran, persones en risc i famílies”.

LA DEPENDÈNCIA DEL TURISME
D’altra banda, des de la FAVB han reclamat que cal començar a pensar alternatives al turisme com a motor econòmic de la ciutat, ja que la seva caiguda en picat a causa de la pandèmia mostra que es tracta “d’un producte de consum instantani que, si no es consumeix, deixa d’existir”. La gran dependència del turisme, afegeixen des de la FAVB, genera una “situació perversa de la qual des dels sectors veïnals fa temps que hem advertit”. És per això que consideren que s’obre una “oportunitat d’or per promoure un sector turístic sostenible que aporti riquesa a la ciutat sense generar el gran nombre d’externalitats que fins fa poques setmanes provocava”.