Com cada any, el setembre és un mes d’ebullició a la ciutat i al país. Les últimes setmanes de l’estiu, la tornada a l’escola o la celebració de la Diada Nacional són algunes de les dates marcades en vermell al calendari, però entre els dies 22 i 25, els veïns i la ciutat viuran quatre dies intensos per celebrar una nova edició de la Festa de la Mercè. Concerts, cultura popular i activitats de tota mena a l’aire lliure són alguns dels ingredients del menú que s’ha cuinat per a commemorar, un any més, el dia de la patrona de la ciutat.

El cartell de l’edició d’enguany és un disseny de l’il·lustrador Miguel Gallardo, mentre que l’escriptor Javier Pérez Andújar serà l’encarregat de succeir Andreu Buenafuente en la lectura del pregó. Durant l’acte de presentació del cartell, Andújar va assegurar que el seu parlament “parlarà de barris, parlarà de llibres i parlarà de cultura popular, que és el que som”.

L’edició del 2016 vol ser, segons asseguren els organitzadors, una edició més participativa i descentralitzada que mai. De fet, el calendari inclou activitats pensades perquè veïns i artistes visquin la Mercè conjuntament. A més, la celebració d’actes s’estén cada cop més, de manera que punts com la Fabra i Coats o el parc de la Trinitat seran alguns dels escenaris que enguany s’estrenen. Aquests s’afegiran als ja habituals, com la plaça de Sant Jaume, la plaça de Catalunya, l’avinguda de Maria Cristina, el Castell de Montjuïc o el parc de la Ciutadella.

Com és habitual, la música també tindrà un protagonisme central en el conjunt d’actes festius. Les actuacions de bandes consolidades com La Pegatina, la fusió flamenca del figuerenc Kiko Veneno o l’ska-rock dels gandians La Raíz seran algunes de les cites musicals imprescindibles d’aquest any. A més, un dels clàssics de la cita, el Barcelona Acció Musical (BAM) tindrà accent francès amb el pop-rock de Jeanne Added, l’afrotrap d’MHD o el rock psicodèlic d’Aquagascallo.

PARÍS, CIUTAT CONVIDADA
La capital francesa serà un altre dels protagonistes de la celebració. A principis de desembre de l’any passat es va conèixer que París havia estat triada com a ciutat convidada, de manera que els equips tècnics i artístics dels dos ajuntaments han treballat durant gairebé vuit mesos per dissenyar el calendari.

D’aquesta manera, tothom que ho vulgui podrà gaudir de la feina de la cooperativa d’arts de carrer i arts del circ 2r2 Cirque, del prestigiós Le Monfort Théâtre, un espai de referència en la vida cultural parisenca, o del Centquatre-Paris, una plataforma oberta a artistes internacionals i que aposta pels joves talents creatius. Les construccions d’Olivier Grossetête o Nuage, un núvol artificial suspès en l’aire sobre el qual evolucionen uns acròbates seran altres propostes dels parisencs.

Així, París continuarà amb la llista de ciutats convidades, una iniciativa que va néixer en el marc de la Mercè del 2007 i que ha portat fins a la ciutat Medellín, Quito, Istambul, Dakar, Sant Petersburg, Montreal, Viena, Estocolm i Buenos Aires.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram